Vad är en tjej- och transjour?

Här är en film om tjejjourena och Tjejjouren.se. Det beskriver jourverksamheten ur ett tjejjoursperspektiv men mycket är liknande för transjourer och ungdomsjourer.

En tjej- och transjour är en ideell förening som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer (cis och trans) och unga transpersoner. Alla som identifierar sig som tjej eller/och ung transperson kan kontakta en tjej- och transjour för stöd eller pepp. Det finns fler tjej- och transjourer, tjejjourer och ungdomsjourer i Sverige -  drygt 60 från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Filmen ovan är gjord utifrån ett tjejjoursperspektiv.

Jourerna kan kontaktas genom chatt, mejl och telefon. Olika jourer har olika kontaktsätt och öppettider. Några går det också bra att besöka. En del jourer ordnar sommarläger, tjejgrupper och workshops i skolor. Många skriver debattartiklar och arrangerar demonstrationer och föreläsningar.

På jourerna lyssnar vi utan att döma, predika eller ställa diagnoser. Vi jourare är inga experter eller professionella kuratorer, men vi vill gärna lyssna och peppa så gott vi kan. Vi kan också tipsa om bra ställen att vända sig till eller följa med om du vill göra en polisanmälan.

Fler tjej-, trans- och ungdomsjourer hittar du på portalen tjejjouren.se