Om oss

Knuten näve och texten Styrka

Uppsala tjej- och transjour är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som jobbar för jämställdhet, syskonskap och systerskap. Vi är tjejer (cis och trans) och unga transpersoner som stöttar tjejer (cis och trans) och unga transpersoner. Sedan starten 2005 har vi stöttat tusentals tjejer (cis och trans) och i juni 2017 öppnade vi upp vår verksamhet för att även stötta unga transpersoner.

Vad kan vi göra?

Det vi kan erbjuda är samtalsstöd och pepp. Vi är bra på att lyssna, och vi utgår alltid ifrån vad du som hör av dig till oss vill och önskar. Vi kan följa med till polis, ungdomsmottagning, skola m.m. när det ligger i Uppsalatrakten. Vi har ett brett kontaktnät av professionella inom olika områden och vi kan hjälpa till med att ta kontakt med dessa (om du skulle vilja det). Du kan självklart prata med oss fast du inte är i Uppsala!

Utöver jourverksamheten jobbar vi även utåtriktat förebyggande. Då besöker vi skolor, festivaler, evenemang och konferanser där vi bland annat pratar om relationer, självkänsla, sexualiserat våld, känslor, gränssättning och värderingar.

Vilka är vi?

Vi är inga psykologer eller experter. Vi är tjejer (cis och trans) och unga transpersoner som på fritiden jobbar ideellt med att stötta tjejer (cis och trans) och unga transpersoner. Vi har alla olika bakgrund och erfarenheter. Alla som är med i jouren har gått en jourutbildning och är mellan 18 och 30 år.

Behöver jag berätta vem jag är?

Nej det behöver du inte, du behöver inte ens berätta vad du heter. I kontakten med oss kan du vara helt anonym.

Vad händer med det som jag berättar för er?

Ingenting som du själv inte vill. Alla i jouren har tystnadsplikt vilket innebär att allt du säger till oss stannar mellan oss. Vi har heller ingen anmälningsplikt vilket betyder att du kan känna dig trygg med att det du berättar inte kommer leda till att det händer en massa saker som du själv inte vill.

Jag vill hjälpa till, vad kan jag göra?

 Om du vill bli en del av vår förening kan du bli jourare.
 Om du vill stödja vårt arbete på annat vis kan du bli stödmedlem eller bidragsgivare
 Om du vill sprida kundskapen om oss och vad vi gör, mejla till info@uppsalattj.se för att beställa gratis material (foldrar och affischer). Affischen finns även bifogad om du vill printa den direkt. 

Jag vill veta mer 

Läs gärna vår värdegrund och senaste årens verksamhetsberättelser som finns bifogat nedan.