Anonym

Hej jag är en 12 årig tjej och väger 17 kg och är 147cm lång. Är jag mycket underviktig för både min ålder och längd? Jag är smalast i min klass och alla håller på o skojar om det när jag inte ser eller hör. Kan man göra något för att gå upp i vikt?

Svar

Hej! Vad bra att du skriver hit! 

Det finns ingen normalvikt för någon längd utan allt beror på olika faktorer såsom benstomme, arvsanlag, hur mycket en tränar och så vidare. Du undrar om du är mycket underviktig för din ålder och längd men det som egentligen spera störst roll är hur du själv känner att du mår. Du säger att du är 12 år gammal och det händer mycket med kroppen runt de åren. Om det är så att du vill gå upp i vikt så skulle jag rekommendera att du går till skolsköterskan, vårdcentralen eller ungdomsmottagningen eftersom de har bättre koll på vilken typ av hjälp som skulle passa just dig. 

Att klasskompisarna skojar om dig bakom din rygg är inte okej. Jag förstår att det är jobbigt men du ska veta att du inte gör något fel utan det är dom som beter sig illa. Detta är också något du kan prata med ungdomsmottagningen om om du skulle känna att du vill det. Du är också alltid välkommen att höra av dig till oss på våra chattillfällen (tis 18-20, tors och sön 19-21) eller maila på jour@uppsalattj.se om du vill. 

Ta hand om dig!
Kram 
Uppsala tjej- och transjour