En lite orolig tjej

Hej jag är en tjej på 11 år (fyller dock 12 om 3 månader) jag är lite orolig över min vikt jag är 158 cm lång och väger 39,5kilo. Alla tjejer i min klass väger typ 35 kilo och jag undrar hur mycket man ungefär bör väga som tjej 11-12 år gammal (tacksam för svar <3

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver till oss om dina tankar och funderingar. Du skriver att du  är orolig över din vikt, och att du är 158 cm och väger 39,5 kg, och frågar också hur mycket en bör väga som tjej om en är 11-12 år gammal. Vikten är en siffra på vågen som inte kan berätta jättemycket för oss, det går heller inte att säga vad som är en "normalvikt". Det är nämligen så många faktorer som avgör ens vikt så som längd, vad vi äter och om vi tränar etc, och därför blir det problematiskt att mäta oss med andra. 

Just i er ålder är det också mycket som händer med kroppen, i och med att en kommer in i puberteten. Det är olika för alla men ofta kan det ske när en är mellan 8 och 13 år. Puberteten gör att kroppen växer, både på längden och bredden, och i och med det förändras vår kropp. Kroppen gör sig redo att bli en vuxenkropp. 

Jag tänker också att det är viktigt att vara lite kritisk till dagens skönhetsideal som säger åt oss hur vi ska se ut och hur vi ska vara. Det är väldigt lätt att svepas med i medias porträtteringar av hur tjejer och kvinnor "ska se ut", och därmed extra viktigt att försöka komma ihåg att vi alla endast bör se ut på det sätt som vi själva vill och är bekväma med. 

Du får gärna höra av dig till oss igen om du vill prata mer. Ta hand om dig!

Kram, Uppsala Tjejjour