Behöver jag gå upp i vikt?

Fråga: Jag vet inte om ni brukar svara eller få denna sortens frågor men jag tror kanske att ni har fått några? I alla fall, jag är väldigt orolig över min vikt. Det ska tydligen finnas en s.k. 'vikt o längd' som 'hör ihop' med varandra (?) Jag är 15år, 168cm och väger ungefär 41kg, 'klassas' jag som 'grovt underviktig' eller 'underviktig'? För jag vill gå upp och få lite mera "hull" på kroppen.

Har läst på många andra sidor att när man är i min ålder och längd så bör man väga kring 50 - 55kg. Jag har problem med att gå upp i vikt för det spelar ingen roll hur mycket jag äter eller vilken 'diet' jag äter, (så klart kombinerat med rätt träning).

Det jag verkligen vill veta är;

●är jag 'farligt underviktig'?

●hur kan jag få hjälp på bästa sätt?

●Är jag i riskzonen för att få ätstörningar?

//en som verkligen behöver hjälp! Tack!

Svar: Du är orolig för att du är underviktig och undrar om det kan finnas en risk för att du får ätstörningar. Det finns många som oroar sig för om deras vikt är hälsosam eller normal.

Det mått du pratar om låter som Bmi eller i alla fall något liknande Bmi. Bmi är framtaget för att användas på befolkningsgrupper och utveckling över tid i till exempel ett land, inte för att avgöra om enskilda individer är över- eller underviktiga, även om det används så av många. Bmi-måttet har fått mycket kritik för att det egentligen inte säger så mycket om hur mycket en person ska väga som det utger sig för att göra, och för att ge människor falska föreställningar om vad som är bra för deras kroppar. Om du vill ta reda på om du väger för lite så bör du istället gå till någon som är expert på området och kan avgöra vad som passar för dig personligen, till exempel en dietist.

Det finns väldigt många människor som har åsikter om andra människors kroppar, vilken vikt som de tycker är bra och inte och så vidare. Därför är risken stor att en stöter på mycket sådant, som kanske egentligen inte har något att göra med vad som är bra för kroppen. Du skriver till exempel att du har läst att du ska väga mellan 50-55 kg. I mina öron låter det som ett väldigt litet spann för vad som är en bra vikt, som inte alls tar hänsyn till att människor kan ha väldigt många olika former.

Du undrar om du ligger i riskzonen för att få en ätstörning. Att ha en ätstörning handlar om hur en tänker, om att ha ett komplicerat och ansträngt förhållningssätt till mat, inte om hur mycket du väger. Det går inte att avgöra om du är ätstörd bara efter att höra om din vikt. Vissa människor kanske kan säga att någon ser sjuk eller ätstörd ut för att den väger mindre än vad de tycker att folk borde göra, men det säger egentligen inte så mycket om ditt tillstånd. Det finns många som är ätstörda utan att det syns minsta lilla på utsidan, så en kan inte bedömma efter det även om människor ofta försöker göra det.

Du undrar hur du ska få hjälp på bästa sätt. Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med vårdcentralen eller ungdomsmottagningen och ber dem slussa dig vidare till en dietist eller någon annan som har koll på det här med vikt och kost som du kan fråga. Till dess så tycker jag att du ska tänka på att de flesta som skriver om kost och vad en ska väga inte är några experter som vet hur det fungerar för alla, och att människor har väldigt mycket idéer om vad som är bra utan att egentligen ha särskilt mycket koll eller ta hänsyn till att människor är olika. Människor oroar sig ofta över sin vikt fast de egentligen inte har någon anledning till det, just för att vi blir så inlärda i att en ska se ut på ett visst sätt.

Lycka till!

//Uppsala tjejjour

Frågan ställdes 21 juli 2013

Kategori