Anonym pålle

Hej!Jag och mina 3 kompisar har alltid varit bästisar. Men nu har allt ändrats. Vi kan kalla dem Kanin, ost och boll. Kanin och ost har börjat vara jättemycket men jag får inte vara med. Boll och jag blir ju då kvar. Men boll har blivit dryg och ibland vill jag inte ens vara med henne på rasterna. Alla "Coola" är tillsammans men jag får inte vara med. HJÄLP MIG INNAN JAG BLIR HELT SJÄLV!

Svar

Hej!

Tack för att du hör av dig till oss med din fråga! Du berättar att du inte längre får vara med dina vänner Kanin och Ost (som du kallar dom), att du och Boll hamnat utanför. Samtidigt är Boll dryg mot dig vilket gör att du inte vill vara med henne på rasterna. Att frysa ut någon är självklart aldrig okej att göra, heller inte att vara dryg mot någon. Det är många som har eller befinner sig i samma situation som du, som känner en rädsla över att hamna utanför och jag förstår om den här situationen känns väldigt jobbig för dig!

Har du försökt att prata med Kanin, Ost eller Boll över hur du känner? Ofta hjälper det att prata om hur det känns! Har du pratat med någon lärare eller någon annan vuxen som du känner förtroende för? Det kan vara bra att prata med en vuxen som kan hjälpa dig att prata med dina kompisar och lösa situationen. Det kan vara skönt att ha en utomstående som ger stöd och hjälper en att uttrycka det som känns jobbigt att prata om, att ha någon på sin sida när såna här saker ska tas upp. Finns det några andra som går i en annan klass på skolan som du kan umgås med? Har du vänner på nätet som du kan prata med eller som du känner utanför skolan? Isåfall, vad tycker de att du ska göra?

En annan sak att tänka på är vad som är en bra vän för dig. Du kan läsa några andras reflektioner kring vad en bra vän är här! Det viktiga, enligt mig, är att du mår bra och att de runtomkring dig inte gör så att du mår dåligt. Att få någon att må dåligt är inte att vara en bra vän!

Hör gärna av dig igen till oss om du har några mer funderingar eller behöver prata ytterligare!