Hästtjej

Hej.

Min bästa vän börjar glida ifrån mig. Visst jag har massa andra vänner men inte som hon. Sedan hon börjat hänga med en annan tjej i pararell klassen, där min bästis har sin häst hos så går hon aldrig in på skype eller någonting längre. Min klass och pararellklassen går på språk tillsammans, då har min "bästis" bara vart med henne, inte ens sagt "hej", inte ett ord. Sen när vi kommer tillbaks till skolan så är hon med mig. Som om jag är ett tredjehjul, som hon är med när den andra är på lektion. När hon hade sin häst i ett annat stall tänkte vi att hon kanske kunde ha den i vårt, men hon valde deras. Nu när vi är i skolan verkar hon tyst och lite tjurig... Har jag gjort något? Eller jag vet att jag inte har det, därför behöver jag veta vad jag ska göra.

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med dina funderingar!

Du skriver att du känner att du och din bästa vän börjat glida ifrån varandra och att hon börjat umgås mer med en annan tjej i parallellklassen. Du skriver även att hon verkar tyst och tjurig när ni är i skolan. Du skriver att du undrar vad du ska göra.

Under skoltiden är det vanligt att man glider ifrån vissa vänner och att man träffar nya. Det händer mycket i kroppen och många har en del tankar och funderingar kring sig själv och andra. Någon man varit nära vän med kanske man slutar umgås med ett tag för att sedan hitta tillbaka till varandra. Det kan kännas jobbigt med alla förändringar men det kan också vara kul att träffa nya vänner.   

Jag tolkar det som att du inte vill förlora din vän. Du behöver förmodligen inte vara orolig för det, kanske vill din vän prova hur det är att vara vän med någon annan. Det är viktigt att du inte tvivlar på dig själv och tror att du gjort något fel. Du skriver att du vet att du inte gjort något fel. Kanske kan det vara bra att prata med din ”bästis” och fråga varför ni glidit ifrån varandra och att berätta för henne att hon inte får dig att må så bra när hon inte säger hej, eller gör andra saker som sårar dig? Hur skulle det kännas? Det kan vara bra att prata med varandra och berätta hur man känner. Kanske kan du fråga om ni kan umgås alla tre (du, din ”bästis” och tjejen i parallellklassen)? Om du skulle vilja det? Om du vill ha tips och råd på hur du kan fråga din vän får du gärna höra av dig igen!  

Kanske hittar du och din bästa vän tillbaka till varandra i framtiden. Jag förstår att tanken på att förlora din ”bästis” kan kännas jobbig men du får inte glömma att även din vän har ett ansvar att vårda er relation och att visa att hon bryr sig om dig. Du berättar bland annat att hon ibland inte säger ”hej” till dig vilket jag förstår känns sårande och förvirrande. En vän är till för att man ska må bra. Kanske har du andra vänner eller personer i skolan som du kan vara med istället och kanske lära känna bättre?

Hoppas du känner dig nöjd med mitt svar! Du är välkommen tillbaka med eventuella fler frågor.

Ta hand om dig!