Våldtäkt

Måste penetration ske för att det ska va våldtäkt?

Svar

Hej, vad bra att du hör av dig hit <3 

Alla sexuella handlingar som sker mot din vilja är olagliga. Till exempel penetration mod din vilja, oralsex mot din vilja, att tvingas se på när någon onanerar, när någon försöker övertala dig till sex genom hot (ex. hot om att sprida nakenbilder eller rykten), att någon tar på din kropp på andra sätt mot din vilja. 

I lagen skiljer man mellan två olika typer av olagliga sexuella handlingar - våldtäkt och sexuella övergrepp. Med våltäkt menas samlag eller andra handlingar som kan liknas med samlag - t.ex. penetration med andra föremål. Med sexuella övergrepp menas alla andra sexuella handlingar som är mot din vilja. För en person som blir utsatt kan det vara lika obehagligt och det är vanlgit att må väldigt dåligt efteråt. 

Om du själv har blivit utsatt är det bra att våga berätta för någon. Det kan vara svårt och läskigt men genom att berätta kan man få rätt stöd till att komma vidare och börja må bra igen. Du kan till exempel berätta för en kompis, förälder, sjuksköterska/kurator på skolan, lärare eller annan person du känner förtroende för. Du kan självklart också höra av dig till oss, antingen här i vår frågelåda eller till vår chatt. 

På Ungdomsmottagningens hemsida finns också mer information, både kring vad våldtäkt/sexuella övergrepp är men också bra information till personer som blivit utsatta:
https://www.umo.se/vald-och-krankningar/sexuella-overgrepp-och-trakasser...

https://www.umo.se/vald-och-krankningar/sexuella-overgrepp-och-trakasser...

Kram, hoppas du fick svar på din fråga <3