anonym

Hej. Vet inte riktigt hur jag ska formulera detta på bästa sätt. För kanske 3-4 år(var runt 16-17 år), har ej så bra koll då jag undviker att tänka på det, var jag på en hemmafest. Blev ganska full och åkte tillsammans med två kompisar hem till en kille de kände, då han bodde centralt och sa att vi kunde få sova där. Han hade inte festat den kvällen och var alltså nykter. När vi kom dit manade mina kompisar mig till att sova i hans säng med honom, medan de sov i en gästsäng. Jag var väldigt trött så jag gick dit efter om och men. Han var väldigt, vad ska en säga, på mig? Så jag sa till honom att jag var tvungen att gå på toa men gick istället för att säga till mina kompisar att jag inte var bekväm med att sova med honom då han uppfattade det som att jag ville ha sex. En av mina, nu föredetta, kompisar sa då "men ligg bara med honom då, få det över med och bli av med oskulden", jag sa att jag vill inte det men gick tillslut tillbaka till hans säng. Han fortsatte att försöka ta på mig och jag sa att jag var för trött. Han vände sig då om och muttrade något om att det var orättvist eller liknande, kommer inte riktigt ihåg. Jag fick i varje fall väldigt dåligt samvete, då jag har lätt för det, speciellt på onyktert tillstånd, så jag inledde då sexet. Jag ville bara få det över med så han skulle sluta och så att jag inte skulle känna mig så elak. Jag vågade knysta ur mig om han hade kondom, han sa nej, jag ville inte vara jobbig så jag lät honom ändå. Jag var väl mest passiv under hela akten så att säga, tills han sa att han skulle komma och jag sa "inte i mig" han vände sig då om och sa "jag hatar mitt liv". Jag väntade tills han somnat och åkte hem. Jag kände mig äcklig i flera månader efter. Jag har känt att jag inte har rätt att må dåligt över det då det var jag som inledde det, även fast jag inte ville. Räknas det ens då som ett övergrepp? Jag vet inte, och ovissheten är jättejobbig. Brukar som sagt sällan tänka på detta, men fick nu veta av en vän att han blivit dömd för våldtäkt för bara någon månad sen. Efter det har jag inte kunnat sluta tänka på det. Jag kanske skulle gjort något? Då hade inte en oskyldig tjej blivit våldtagen. Samtidigt vet jag inte vad jag kunnat göra, jag kunde ju ej anmäla honom för något, det han gjorde var tekniskt sätt ej fel och egentligen mitt eget fel. Finns ju mycket värre saker som händer kvinnor, därför känns detta nästan löjligt. Har aldrig riktigt pratat med någon om detta, någon gång på fyllan men aldrig på detalj riktigt, är inte bekväm med sånt. Min fråga är väl framförallt om det klassas som något slags sexuellt övergrepp? Skulle vara skönt att veta. Framförallt var det skönt att få skriva av sig lite, tack.

Svar

Hej!

Modigt att du skriver till oss och delar med dig av din berättelse. Vill först och främst säga att det inte är du som ska känna någon skuld för det som har hänt då det enbart är förövaren som skulden ligger hos! Att både dina vänner och killen ni var hemma hos pressade dig till sex är inte okej. Du skriver att det var du som inledde sexet men att du tidigare visade att du inte var bekväm med att han tog på dig. Han märkte därmed säkert att du egentligen inte ville ha sex men valde att utnyttja situationen.

Angående om det var ett sexuellt övergrepp eller inte är svårt att säga då vad som enligt lagen är ett övergrepp (alltså att det går att bevisa) och vad som faktiskt är ett övergrepp kan vara olika. Av det jag hör dock så är det ett sexuellt övergrepp då han pressade dig till att ha sex och som sagt säkert märkte att du var obekväm. Har du hört talas om begreppet "tjatsex"? Det är då en blir pressad och tjatad på att ha sex fastän en visar flera gånger att en inte vill men att en tillslut ger med sig för att en inte orkar tjafsa emot eller får dåligt samvete. Det tror jag kan beskriva det du blev utsatt för. Du behöver absolut inte tycka att det känns löjligt eller att du inte har rätt att må dåligt över detta, du har all rätt. Det är din egna upplevelse som är viktig.

Angående den andra tjejen du skriver om som blev våldtagen av samma kille är det som tidigare sagt superviktigt att du inte tar på dig någon skuld för. Det är inget du har gjort eller inte gjort som gjorde att det skedde utan enbart killen som våldtogs fel.

Skönt att höra att det kändes bra att skriva av sig om händelsen. Om du skulle vilja skriva mer om händelsen eller något annat är du välkommen att skriva igen, antingen här i frågelådan eller i vår chatt!

Sköt om dig! Kram