Anonym

Jag är rädd att jag kanske kan ha fått en könssjukdom, risken känns dock mycket mycket liten men..
•Senaste två/tre dagarna har jag känt mig kissnödig oftare än vanligt.
•Ont i nedre delen av magen
•Mår illa
Detta kan lika gärna vara pga tusen andra anledningar. T.ex att jag borde få min mens om drygt (+-) en vecka..
Men jag är så otroligt nojig och jag har ingen aning om hur jag ska göra. Det finns ingen jag känner att jag kan vända mig till och jag vet helt enkelt inte vad jag ska ta mig till..

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver till oss med din fundering. Könssjukdomar kan smitta via slidsex eller analsex, och också genom oralsex. Om du har haft sex utan skydd finns alltså risken att ha smittats av en könssjukdom. Du skriver att risken känns mycket liten, men om du känner att det ändå finns en risk och du känner oro så kan det vara bra att titta upp det. Det finns flera olika typer av könssjukdomar, vissa ger symtom medan andra inte gör det, vilket innebär att en enbart genom att testa sig garanterat kan veta om en har en könssjukdom eller inte.

För att testa sig för könssjukdomar kan en exempelvis gå till en ungdomsmottagning, vilket är gratis. För att få reda på vart en kan gå och testa sig där en bor kan en ringa till sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177, och till dom kan en även ställa frågor rörande könssjukdomar. I de flesta delar av Sverige går det att beställa hem ett klamydia- och gonorrétest gratis på nätet genom 1177 Vårdguidens e-tjänster. Klamydiatest finns också att köpa på apoteket. Om du undrar något mer får du gärna kontakta oss igen, antingen här i frågelådan eller på chatten som är öppet tisdagar 18-20, torsdagar 19-21 och söndagar 19-21. Vi finns här och ger dig stöd!

Kram, ta hand om dig!

Uppsala Tjej- och Transjour