Anonym

Hejsan jag är det här kanske är en lite konstig fråga men mina kompisar i skolan kan jätte mycket om sex,kuk och annat sånt men jag kan inte så mycket om det. Ibland pratar dessutom min bästavän med pojkarna på skolan om det och hon tror att jag kan massa saker om sex och sånt,men det gör jag inte.
jag undrar vad jag ska göra eftersom att Minsk kompisar tror att jag vet saker om det. Så när dem pratar om det känner jag ju mig liten och utanför. Om jag pratar med min mamma kommer hon bara försöka prata om något annat och min syster som kan sker om det kommer typ bli sur och säga ”men vet du inte det?”

Ska jag läsa på om det eller vad ska jag göra?

Svar

Hej! 

Vad bra att du skriver hit till oss med dina funderingar. Jag förstår att det känns jobbigt att känna sig som den enda som "inte kan så mycket" om sex när det samtidigt känns som att dina vänner kan jättemycket. Jag är dock ganska säker på att det låter som att de kan mer än vad de egentligen kan och du behöver inte vara orolig. 

Du skriver att din vän tror att du kan massa grejer om sex, hur skulle det gå om du försöker prata med din vän om att du inte alltid hänger med på vad hon menar. Eftersom du säger att du varken vill prata med din mamma eller syster. Då kan hon förklara för dig (och ibland kanske hon själv inte vet riktigt vad hon snackar om). Annars är det, precis som du skriver, en bra grej att börja läsa på om sex. Det är ju faktiskt så människor lär sig saker! :) Du kan till exempel gå in på "tjejguiden" på vår hemsida här och läsa på om sex eller gå in på umo.se som också har massa bra information om sex. Om du har mer specifika frågor att ställa kan du alltid chatta med oss på våra chattillfällen (tis 18-20, tors och sön 19-21). Då kan du ställa flera frågor på rad och följdfrågor snabbt om vi skulle förklara på ett sätt som gör att du inte förstår vad vi menar. 

Jag vill bara understryka igen att det ofta är så att en själv tror att alla runt omkring en vet en massa saker. Men de är ofta lika oroliga som en själv över andra eller samma saker. 

Lycka till och ta hand om dig!
Kram <3
Uppsala tjej- och transjour