Nojig tjej

Hej!
Jag är en tjej på 15 år som undrar om det går att bli smittad av en könssjukdom om du blir slickad där nere? Eller ja - exakt vad kan göra att du blir smittad? OM den andra personen skulle ha en könssjukdom. Läser runt överallt men det står så otydligt. Skulle gärna veta mer exakt vad du blir smittad av och vad du INTE blir smittad av ?

Svar

Hej! 

Vad bra att du ställer den frågan här när du känner dig osäker. Det raka svaret på om det går att bli smittad genom att ha oralsex är - ja. Detta eftersom att könssjukdomar sprids via kontakt mellan slemhinnor som finns i/på bland annat könsorgan, mun, ögon och anal. Precis som du skriver själv krävs det att den andra personen en har sex med redan har en könssjukdom som kan överföras. Det är dock ovanligt att bli smittad genom att någon slickar ens fitta och ovanligt att smitta någon som slickar ens fitta. Risken för könssjukdomar är högre när det är en kuk inblandad. Du blir inte smittad genom att dela en handduk med någon som har en könssjukdom eller av att gå på samma toalett men när slemhinnor är i kontakt med varandra finns alltid en risk att bli smittad om den andra personen har en könssjukdom. Något som är bra när en har sex med en person du inte vet säkert är testad negativt för könssjukdomar är att alltid skydda sig. Vid just oralsex finns det något som heter slicklapp som kan läggas över fittan för skydd. Det går också bra att klippa sönder en kondom så den blir som en fyrkant och använda sig av den. 

På vårdguiden 1177 kan du söka på "könssjukdomar" och där klicka dig vidare till olika symptomer för olika typer av könssjukdomar. Om det är så att du känner dig orolig över att vara smittad är det bra att veta att det alltid är gratis att testa sig för könssjukdomar på t.ex. en ungdomsmottagning. Även om en inte känner några symtom är det bra att testa sig om en haft oskyddat sex eftersom vissa könssjukdomar ibland inte visar symtom. 

Hoppas du fick ett tydligare svar på dig fråga och lycka till! 
Kram