Anonym

Hej! Jag är en tjej på 19 år med en pojkvän som är fyra år äldre. Vi har vart tillsammans i ett och ett halvt år nu, och bott ihop i ett år. Det finns ett problem som återkommer för oss hela tiden. När han flyttade in så hade vi sex väldigt mycket och efter ett tag många gånger utan att jag ville. Jag försökte visa med kroppsspråk men jag sa aldrig något. Lite över en månad efter att han flyttade in så började jag gråta när vi skulle ha sex. Jag ville inte. Han blev förvånad och slutade såklart, han frågade mig vad det var som hände och jag berättade. Efter det blev det bättre och vi hade sex som vanligt igen, bara när jag ville. Vid den första gången det här hände så började jag spänna mig vid sex och fick därför ont. Jag gick till umo och hon sa att allt såg bra ut, jag var rädd för vaginism eller liknande.

Sedan har detta återkommit ibland att jag haft sex fast jag inte vill men det har gått bättre för mig att säga att jag inte vill. Jag har också haft riktigt skönt sex.

Men nu gör det ont när vi har sex. Jag blir inte särskilt våt och vi måste använda glidmedel varje gång. Ett tag blev jag inte ens kåt, inte själv, inte överhuvudtaget. Jag skriver till er nu för att efter vi har haft sex gör det ont och jag känner mig ”svullen” vid blygdläpparna och slidmynningen. Det här gör att jag tappar lust och inte vill ha sex, förknippar sex med ont. Det är aldrig lika skönt heller som förut. Jag vet inte vad jag ska göra snälla hjälp. Jag vill kunna ha sex och ha det skönt igen. Och jag älskar verkligen min pojkvän.

Svar

Hej! 

Du skriver att du har ont när du har sex och att du har berättat det för din pojkvän. Vill börja med att säga, va stark du var som vågade berätta om det för honom! Sedan vill jag säga att man aldrig måste ställa upp på sex om man inte vill. Det är viktigt att känna efter i sin kropp om man vill ha sex och om kroppen är redo för det. Du skriver att du känner att du tappar lust för sex för att du förknippar det med ont. Det finns många olika sätt att ha sex på, kanske kan du och din pojkvän testa dig fram och se om det finns något sätt som inte gör ont. Sedan vill jag också säga, va modigt och bra att du gick till ungdomsmottagningen, och va skönt att allt såg bra ut när de undersökte. 
Men om du känner att dina besvär inte går över så kan du alltid gå dit igen för att få hjälp. 

Hälsningar
Uppsala tjej och transjour