Maja

Hej! Jag har en fråga gällande sex. Jag förlorade oskulden för typ 3 veckor sen med min pojkvän. Han förlorade även sin oskuld med mig. Jag har ätit p-piller i ca 2 år pga mensvärk. Och eftersom har var oskuld och då inte kan ha någon könssjukdom så har vi inte haft kondom någon gång. Men igår när vi hade sex märkte jag att jag blödde. Inte mycket men ändå, det kom ju blod. Och det konstigaste är att samlaget gjorde inte alls ont, inte ens lite, det var skönt. Så varför blödde jag lite under och efter samlaget? Har hört att det kan vara cancer och då blir jag såklart jätteorolig. Tack för svar!

Svar

Hej Maja,

Vad bra att du skriver till oss! Först och främst vill jag lugna dig; det finns många olika anledningar till att en blöder vid sina första samlag (och att du skulle ha cancer är därför inte troligt).

Under de första gångerna en har omslutande sex eller testar petting, är det ganska vanligt att en börjar blöda. Att en börjar blöda första gången en har sex beror ofta på att en är lite spänd. Du skriver visserligen att samlaget var skönt och att det inte gjorde ont, men att vara spänd kan ändå vara en förklaringsfaktor. När jag själv gjorde min sexdebut kände jag mig också avslappnad och allt kändes bra, men det kom ändå blod. Utifrån min egen erfarenhet kan det vara så att en omedvetet spänner sig lite under de första gångerna, eftersom allt är nytt och en kanske är nervös. När man inte helt slappnar av i fittan kan det uppstå små bristningr som gör att man börjar blöda. 

En annan möjlig anledning är att en kanske inte är tillräckligt våt och upphetsad. Det är jätteviktigt att fittan är tillräckligt varm och våt när en har omslutande sext, så att den kan töja sig ordentligt runt det som förs in i den. Om den inte är tillräckligt våt, kan det lätt uppstå bristingar inne i fittan och därför också blödningar. 

Eftersom det är bland dina första gånger så är det troligt att blödningarna beror på något av det jag skrivit ovan. Det är normlat att blöda upp till några dagar i sådana fall. Om blödningarna fortsätter efter sex dagar, kan det däremot vara bra att söka upp en ungdomsmottagning så att de kan kolla så att allt är okej :) Men jag tror verkligen inte att du behöver oroa dig. Som sagt, jag hade själv blödningar efter mina första samlag, trots att de kändes sköna och inte gjorde ont. Och det var ingenting farligt! 

Hoppas allt går bra! Om du har fler frågor är det bara att höra av dig till oss igen :)

Ta hand om dig!

Kramar från Uppsala tjejjour