Spiral - när kommer min mens?

Hej!
Jag satte in en spiral för ca 1 månad sen och skulle äta klart en karta med p-piller (21 piller) för att minska blödningen som skulle komma sen, redan några dagar innan de var slut började de komma brunfärgad mens(flytningar?) vilket de brukade göra när jag inte haft mens på länge. Så tänkte att de var bra och att mensen snart var på gång, men nu har jag haft dessa små bruna blödningar i över 10 dagar. Slutat äta ppillerna för ett tag sen. Kan jag vara gravid? Eller vad är anledningen till att den riktiga stora blödningen som skulle komma inte kommer någon gång?

Svar

Hej!

Jag vill börja med att säga att det är väldigt bra att du hör av dig till oss så att du kan få ett svar på din fråga! Jag vill också säga att vi på jouren inte har någon medicinsk utbildning men jag ska försöka svara på din fråga ändå! :)

Jag tolkar dig som att du nyligen har satt in en hormonspiral och att personalen då har sagt att du kan fortsätta äta en karta med p-piller för att minska en stor blödning som kan komma. Du skriver att du har haft småblödningar i 10 dagar och du verkar fundera på om du är gravid. Dessutom verkar du fundera över den stora blödningen som aldrig kommit. 

Preventivmedel skyddar inte helt mot graviditet så om du har haft oskyddat sex är möjligheten inte utesluten att du är gravid. Det är dock inte alls troligt att du är gravid om du har tagit p-pillren som du ska innan du satte i hormonspiralen. Sannolikheten att bli gravid med preventivmedel är väldigt låg. Om du är fortsatt orolig för att vara gravid skulle det kanske kännas skönt att ta ett graviditetstest? Om du skulle känna att det är en bra idé för dig så finns det möjlighet att ta graviditetstest på många ungdomsmottagningar eller att köpa på till exempel apoteket. 

För många som sätter in en hormonspiral är det vanligt att blöda lite oregelbundet i början, ända upp till ett halvår efteråt. Sedan är det vanligt att mensen slutar att komma eller minskar men för vissa stannar mensen kvar. Den bruna mensen/flytningen kan vara små blödningar från livmodern som det tar lång tid för att komma ut så att blodet hinner klumpa ihop sig och bli brunt. Det är inte alls farligt om det är en liten mens. 

Frågan kring varför din stora blödning som skulle komma inte har kommit vågar jag tyvärr inte svara på. Min gissning är att p-pillren du tog i början minskade den stora blödningen som skulle komma. Om det skulle kännas bra för dig så kan du kontakta den mottagning där du satte in din spiral för att få ett säkert svar. 

Hör gärna av dig till oss igen! Ta hand om dig <3