Rädd för p piller

Hej! Jag är en tjej på 16 år som har lite tankar kring p piller. Jag har varit tillsammans med min pojkvän i över ett år och har länge funderat på att ta p piller. Har varit hos Umo och fått utskrivet recept och har pillrena hemma, men jag har inte vågat ta dom. Är nämligen rädd för alla biverkningar... Så de ligger än så länge orörda. Och jag känner mig så kluven för samtidigt tycker jag det är jobbigt att så ofta oroa mig över att jag ska råka bli gravid. (Även om vi använder kondom) Jag vet bara inte vad jag ska göra?? Tänker på detta dagligen och har gjort i flera månader...

Svar

Hejsan!

Vad bra att du hittat hit.

Du skriver att du är rädd för biverkningarna av dina p-piller, är det något du känner att du brukar oroa dig över, om du ska ta till exempel en ipren eller gäller det bara dina p-piller? Är det några speciella biverkningar du känner att du är rädd för, det kan finns andra typer av preventivmedel som minskar risken för vissa biverkningar eller inte har samma sorts biverkningar alls, till exempel kopparspiral eller minipiller.

Du skriver också att du ofta oroar dig över att du ska bli gravid, fast ni använder preventivmedel. Skulle det kännas lättare ifall du pratade med din pojkvän om det, eller någon du står nära? Eller kanske testa ha sex som inte kan göra en gravid, till exempel oralsex. 

Ta hand om dig,

Uppsala Tjej- och Transjour