Jenny

Jag satte i hormonspiral för ca en månad sen och när det var klart kunde jag känna trådarna lite men det skulle tydligen vara så så ja kände inte nåt mer på dom. Nu en månad senare fick jag mens igen och när jag känner efter så är trådarna nere vid slidöppningen, de sticker alltså nästan ut! Är spiralen påväg ut? Jag har inte känt något som tyder på att den rört sig, det borde väll göra lite ont eller så? Det kunde tydligen hönda att spiralen stöts ut vid mens. Vad ska jag göra nu, måste jag sätta in en ny spiral och göra om hela grejen eller kan ungdomsmottagningen sätta rätt den?

Svar

Hej Jenny!
Jättebra att du hör av dig till oss!
Du undrar om din hormonspiral är på väg ut och om du nu måste sätta in en ny spiral eller om den du har går att sätta rätt igen.

Du skriver också att du inte känt smärta eller annat som tyder på att den har rört sig. Vanligtvis gör det nog ont om en spiral håller på och åka ut men det kanske inte alltid är så. Du känner din kropp bäst och om du är orolig för att den håller på att åka ut så kan du kontakta stället där du satte in spiralen eller en ungdomsmottagning (eller kanske det är samma ställe). Där kan de undersöka om den sitter som den ska eller inte. Om den har åkt ut en bit så kommer de kunna svara på om det går att sätta tillbaka den du har eller om du behöver sätta in en ny.

Om du hellre skulle vilja fråga någon på nätet eller över telefon så kan du antingen ställa en fråga på UMO.se (en ungdomsmottagning på nätet) eller ringa till 1177. De har medicinsk kompetens.

Ta hand om dig
Uppsala tjej- och transjour