utfryst

hej! jag är en tjej på 11 års åldern och blir typ "mobbad" jag pratar med min lärare ganska ofta men det hjälper inte. Och jag blir mer och mer ledsen, jag vet inte vad jag ska göra. och jag har försökt att berätta men det blir alltid en konstig situation så jag brukar säga att det var bara ett skämt. plus att en utav mina gamla vänner vill bara ha min bästis för sig själv. VAD SKA JAG GÖRA? från en alice

Svar

Hej!

Till att börja med vill jag säga att det är enormt moget och modigt att du orkar be om hjälp när du behöver det. Det är inte okej att du ska behöva känna dig ledsen över hur andra behandlar dig och jag är ledsen att vuxna inte har hjälpt dig.

Du skrev att du har försökt berätta om vad som händer men att det blir en konstig situation då. Det är ofta väldigt jobbigt att berätta vad som händer en när en blir mobbad och du har kommit en god bit på vägen nu när du har försökt. Det är så bra gjort! 

Dina vänner som fryser ut dig, hur roligt har ni när ni är tillsammans? Det är inte konstigt att vänner som har varit väldigt nära tidigare glider ifrån varandra. Det är helt upp till dig om du vill behålla dem som vänner eller ifall du har fått nog av deras beteende. Det kommer alltid finnas någon annan där ute som vill vara din vän. Du behöver aldrig stå ut med att bli mobbad och utfryst för att ha någon att vara med. Om dina vänner inte kan behandla dig på ett schysst sätt så finns det andra som kan det. 

Det är alltid svårt att släppa en vän som en är fäst vid och det kan kännas konstigt och skrämmande. Det är okej att vara ledsen och rädd över det. Men att hitta nya vänner kan också vara härligt och roligt. Har du någonstans att träffa nya personer? En ny hobby kan vara ett bra sätt att träffa folk på. Kanske lära dig att spela ett instrument eller en ny sport eller gå till en fritidsgård? Om du inte har pratat med någon vuxen om det så kanske de kan hjälpa dig att hitta någonstans där du känner dig trygg och kan vara med människor som du trivs med. Hör jättegärna av dig igen om du känner att du behöver prata mer. Ta hand om dig.

Kram

Uppsala Tjej-och Transjour