Marris!

Jag har länge känt mig annorlunda från alla andra i skolan. Jag hör inte hemma någonstans. Jag vet inte vad jag ska göra åt saken. Bara tanken på att jag ska stå ut i 1.5 år i en klass jag inte trivs i får mig att bara vilja försvinna från världen. Under min uppväxt har jag haft erfarenheter av att vara utfryst. Nu i gymnasiet trodde jag att jag hittat mina riktiga vänner. Tyvärr så blev det inte så. Jag mår inte bra när jag är med de. Det känns bara som att jag blir utskrattad och hånad i smyg. Att de tittar och pratar om mig bakom ryggen på mig. Jag är alltid den glada och gulliga, men ibland känns det bara så fel att vara mig. Jag hatar att jag är på det sättet. Jag hatar att jag är på det sättet jag är, för jag passar aldrig in någonstans. Jag vet inte hur jag ska lösa det här. Hur ska jag orka gå vidare i livet? Varför ska man ens leva?

Hej Marris!

Vad bra att du skriver till oss! Du beskriver att du inte mår bra när du är med dina vänner för att du känner att du inte passar in och att du hatar det sättet du är på när du är med dem. Du berättar också att du tidigare varit utfryst och att du nu upplever att dina vänner pratar illa om dig bakom din rygg. Vissa erfarenheter sätter spår i en som kan vara svåra att tänka bort även om man vet att det inte är på samma sätt längre. Har du funderat på att prata med dina vänner om hur du faktiskt känner? Ofta märker ens vänner mer än vad man tror och vill veta hur man mår. Det känns ofta väldigt skönt att berätta hur det är för någon i ens närhet.

Om jag förstår dig rätt upplever du att mycket i livet är meningslöst för dig just nu och du tänker på vitsen med att ens leva. När allt känns hopplöst kan det ibland vara svårt att se helt klart på situationen och det blir lätt att man stänger in sig i negativa tankebanor. Ibland kan det faktiskt kännas lite bättre bara genom att sätta ord på vad man känner. Antingen genom att skriva ned det i en text eller genom att prata med och få stöd av andra.  Om du också har tankar kring självmord är det väldigt viktigt att du berätta för någon om hur du mår. Att prata med någon utomstående kan vara väldigt skönt. Hur skulle det vara att t.ex. ta kontakt med skolkuratorn eller vända sig till ungdomsmottagingen? Där finns personer med mycket erfarenhet som kanske kan ge dig vidare hjälp och stöd.

Tyvärr finns det ingen snabb lösning för på hur man ska göra för att må bra, men det kan hjälpa att tänka på att de känslor som du har nu inte kommer att finnas jämt. Många upplever att det inte passar in när de är på gymnasiet, men hittar ett sammanhang senare eller utanför skolan. Vi finns här för dig nu om du vill prata och när du behöver lite extra stöd i vardagen om livet känns väldigt tufft.

Vi har chatt kl. 19-21 på torsdagar och söndagar och du kan alltid skriva hit till frågelådan igen.

Ta hand om dig!

Kram

Uppsala Tjejjour