Jag är rädd för att bli retad.

Hej! Jag är en tjej på 13 år, som har lite frågor jag hoppas ni kan svara på.. Jo det är så att alla mina kompisar använder stringtrosor, jag har ingen stor lust att använda det föränn jag blir 14/15 eller får pojkvän o pappa o mamma tycker ja ska vänta lite eftersom jag inte behöver göra allt bara för att jag är. 13. Men nu är der så att jag ska börja 7:an nu efter sommaren jag vet vilka som kommer gå i min klass, och i ptincip använder alla tjejer det där!! Och killarna är sådana som bara är ute efter utseendet, med stora bröst och allt det där! Dem flesta av mina vänner har strulat, haft sex, rökt och druckit alkohol eller piercat sig! Jag vill inte bli retad!! Jag vill inte ha sex eller röka osv! NU.. Jag vill Inte bli retad, jag jämnför mig så mycke med andra men känner mig så misslyckad, jag är en normal tjej som sminkar sig färgar håret åså. Men jag vill inte att killarna ska tycka jag är en nolla eller bli retad av tjejerna? :(

Svar: Hej Ronja! Du berättar att du oroar dig för att bli retad eftersom du inte vill sminka dig, pierca dig, använda stringtrosor, röka eller dricka och så vidare. Många människor kan nog känna rädsla för att inte passa in och för att bli retade. Jag tycker att det är bra att du funderar över vad du tycker känns okej att göra, och att du inte bara ger efter för all den press som finns kring att en ska vara på ett visst sätt. Jag tycker att du är modig som vågar ifrågasätta de här idéerna som finns kring hur en ska vara, och tycker att du ska fortsätta med det.

Ibland kan människor vara elaka mot de som är annorlunda, vilket såklart är något väldigt sorgligt. Det viktiga är att tänka på att det aldrig är den som blir utsatt för det som bär ansvaret för att den blir retad. Du har rätt att vara precis som du vill och göra vad du vill med din egen kropp utan att någon ska vara taskig mot dig. Det är aldrig ditt fel att andra människor säger dumma saker. Jag tycker att du ska stå upp för dig själv och ha på dig de kläder du vill, sminka dig som du vill och göra vad du vill. Jag tycker att du ska känna efter vad du vill göra och när du vill göra de sakerna.

Många är nog väldigt osäkra på hur de ska vara för att passa in, och de kanske känner ett behov av att reta dem som inte passar in så att de sjävla slipper känna sig osäkra. Det gör det såklart inte mer okej att de retas, men jag tänker att om en tänker så så kanske det känns lite mindre obehagligt.

Har du pratat med någon vuxen om det här? Det kanske vore bra att prata med någon på din skola så att ni kan komma på hur ni ska göra, och så att ni kan följa upp hur det känns för dig. I en sådan situation ska du kunna kräva hjälp från skolans sida, så att du slipper tackla problemen själv. Det är din rätt att vara som du vill utan att bli retad för det, och det är skolans skyldighet att ansvara för ditt välmående. Jag tycker att du ska prata med dina lärare eller kuratorn/skolsjukvården på din skola, kanske med hjälp av en förälder eller annan vuxen som du litar på. Sen tycker jag att du ska komma ihåg att det aldrig aldrig är ditt fel att någon annan är elak.

Kram och lycka till

Uppsala tjejjour