Jag blir mobbad!

Hej jag är en tjej på 12 vårar och jag blir mobbad. Alla mobbar mig för att jag är liten och har kort hår och är ful jag blir super ledsen jag undrar vad jag ska säga till mobbarna jag vill ha många förlag

Hej och tack för din fråga!

Du skriver att du är ledsen för att du blir mobbad i skolan och vill veta vad du ska säga till dem.  Det kan ibland vara svårt att försvara sig eller komma på vad en ska säga när någon säger taskiga saker till en. Ett bra sätt att bemöta taskiga kommentarer kan vara att benämna det som händer, så att personen som säger saker som är kränkande förstår hur de tas emot. I Uppsala tjejjour brukar vi prata om en tre-stegs-raket, som fungerar så här: 1. Benämn: Säg vad som händer. ex. Du kallar mig ful. 2. Bemöt: Säg vad du tycker. Ex. Jag tycker att det är kränkande och du får inte säga så till mig. 3. Säg vad du vill ska hända. Ex. Jag vill att du slutar kalla mig ful eller andra elaka namn och aldrig gör om det igen. Det kan vara skönt att ha tränat lite själv på vad man kan säga när något väl händer.

Det är modigt av dig att berätta för oss. Är det i skolan du blir mobbad? Det är i så fall rektorns ansvar att se till att det inte sker. Har du någon i skolan eller utanför som du kan prata med om detta? Till exempel en förälder, en vän, en lärare eller skolkuratorn. Även om det känns jobbigt är det bra att berätta för någon om det som sker. Ofta känns det bättre om du får stöd från någon i din omgivning så att du slipper hantera detta själv. Kom ihåg att de har ingen rätt att kränka eller mobba dig! Det är dem som gör något fel, inte du.

Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar. Du kan också kontakta oss på chatten om du vill prata. Vi finns här!

Kram! /Uppsala Tjejjour