"Tjejen"...!

Hej, jag är tretton årig tjej som har börjat i högstadiet förra året och jag fick tjej kompisar och det gick bra. Sedan startade vi en grupp på facebook och vi blev typ mobbade för det och vi vill inte ens bli kallade det vi blir kallade för. Jag och en tjej har mest blivit behandlade dåligt men vi har gått till lärare och pratat och dom har sagt till och så sedan är det bra men det är fortfarande killar som fortsätter. Vi två tjejer har till och med gått till kuratorn för att vi har mått så dåligt. Nu är ju typ lovet slut (börjar om en vecka) och kuratorn sa att vi skulle hålla låg profil under lovet och vi har gjort det, men det forsätter.. Jag är faktiskt rädd att gå tillbaka till skolan, även fast jag vet att jag har vänner bredvid mig hela tiden. Men det jobbiga är ju att jag är rädd nu, det har på gått så långt att jag knappt orkar ta skit längre. Jag försöker och vill vara mig själv i skolan men det är svårt som dom håller på. Jag har funderat på att byta skola och starta om till och med att flytta men mina vänner vill inte det. Nu ska jag och 3-5 tjejer göra en video och lägga ut på youtube för skojs skull men jag är rädd för vad alla ska säga. Snäälllaa jag har försökt hur mycket som helst att få upp mitt självförtroende och när jag äntligen fick upp det så gör dom så att jag börjar om från noll igen. Taack såå mycket för svaret i förväg!

Svar: 

Hej! Tack för ditt mejl. Vad starkt att du skrev till oss. Du berättar att du och några kompisar har startat en grupp på facebook och att det finns personer (främst killar) i skolan som beter sig dåligt mot er efter att ni startat den här gruppen. Du berättar att de kallar er saker ni inte vill och att ni mår dåligt över det. Du skrev att du känner dig rädd för att gå till skolan och för vad som kan hända när du och dina vänner lägger upp en video på youtube. Hur känner du kring det? Vad tänker du kan hända? Har du funderat över något sätt som skulle göra att det kändes säkrare att gå till skolan nästa vecka?

Du skriver inte vad de här killarna säger till dig och dina kompisar, men om ni upplever det som kränkande eller som sexuella trakasserier så har de ingen rätt att säga så till er. Det kan till och med vara ett lagbrott att bete sig på ett sätt som någon uppfattar som trakasserier. Det är din upplevelse av det som händer som gäller. Även sånt som man utsätts på fritiden, via internet exempelvis, men som får en att känna sig otrygg i skolan kan också räknas som trakasserier och mobbning och är något som rektorn på skolan har ansvar för att det ska sluta. Ni hade pratat med lärare och kurator tidigare. Hur känner du för att pratat med lärare och kurator igen och berätta att killarna fortsätter att behandla er illa? Finns det någon annan du kan prata med och få stöd av? Du berättar att du funderar på att byta skola eller flytta. Hur tänker du kring det? Som jag uppfattade det ville inte dina kompisar byta skola. Kan du prata med dina vänner som hur du känner? Pratar ni om hur det ska bli när skolan börjar igen?

Du berättar att du vill må bra och vill kunna vara dig själv i skolan, men att det är svårt när ni blir utsatta av de som kallar er dumma saker. Det låter som att du trots att det är en svår situation försöker kämpa på, genom att prata med lärare, kurator och att höra av dig hit. Det är väldigt starkt och modigt. Det är bra att du söker stöd för att hantera det som händer och att du känner att du inte behöver bära allt själv. Det är de vuxnas på skolans ansvar att se till att du och dina vänner har det bra när ni är i skolan.

Ibland kan det vara svårt att försvara sig eller komma på vad en ska säga när någon säger taskiga saker till en. Ett bra sätt att bemöta taskiga kommentarer kan vara att benämna det som händer, så att personen som säger saker som är kränkande förstår hur de tas emot. I Uppsala tjejjour brukar vi prata om en tre-stegs-raket, som fungerar så här: 1. Benämn: Säg vad som händer. ex. Du kallar mig idiot. 2. Bemöt: Säg vad du tycker. Ex. Jag tycker att det är kränkande och du får inte säga så till mig. 3. Säg vad du vill ska hända. Ex. Jag vill att du slutar kalla mig idiot och aldrig säger det igen. Det kan vara skönt att ha tränat lite själv på vad man kan säga när något väl händer.

Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar. Eller kontakta oss på chatten om du vill prata. Vi finns här!

Kram/ Uppsala Tjejjour