23 dagar försenad mens!

Hej! Min mens är 23 dagar försenad. Och jag undrar om de är bra eller dåligt? Jag har värker ovamför min privata sen har ja typ ont på sidan av magen o jag har sagt detta till mina vänner o dom tror att jag är gravid men jag har inte haft sex eller så. Vad kan ja göra jag är jätteorolig här o jag har frågat min mamma och hon tror också att jag är gravid men hon tror också att de kan vara någon annan anledning. Men jag vet inte jag är jätteorolig för mina flytningar har kommit men min mens har inte kommit. Är de normalt?

Svar

Hej, vad bra att du hör av dig!

Jag förstår att du blir orolig, men mensen kan vara försenad eller inte komma på ett par månader av många olika anledningar och oftast är det ingen fara. Även om du brukar ha regelbunden mens kan den bli sen eller inte komma alls under en period utan att det behöver vara något "fel".

Om du inte har haft sex beror det inte på att du är gravid, mensen kan också bli försenad pga att hormonerna i kroppen är i obalans vilket är helt normalt. Däremot kan mensen också vara sen/inte komma alls om du till exempel är stressad, mår dåligt, tränar för hårt, bantar och då är det viktigt att försöka ändra på det.

Om du inte får din mens och om du känner dig fortsatt orolig kan du vända dig till en ungdomsmottagning nära dig, du kan hitta mer information på umo.se

Kram,

Uppsala tjej- och transjour