Mens

Hej tjejjouren!
För några dagar sen så började jag få typ som brun mens ( eller jag tror det är mens ). Nu efter ungefär 4-5 dagar så har det slutat att komma, men jag har fått ont magen och det känns som mensvärk. Kan mensvärken komma efter mensen eller var det bruna verkligen mens????
// anonym tjej

Svar

Hej! 

Vad bra att du hör av dig till oss med din fundering! Vi ska försöka svara på din fråga så gott vi kan! <3

Du skriver att du inte vet om det bruna var mens eller inte och att det känns som att du har haft mensvärk några dagar efter att mensen slutat. Det är svårt för oss att veta om det var mens eller inte. Det är möjligt att det var det! Om du blöder lite under din mens kan blodet torka lite på vägen ut och då kan det bli lite brunt.

Du kanske redan vet vad mens är men om du inte vet så förklarar jag lite snabbt. Varje månad förbereder sig livmodern på att en spermie ska komma för att befrukta ägget som kommer till livmodern. Om det inte kommer någon spermie vill livmodern ut med ägget och den hinna som bildats i livmodern. Livmodern är delvis en muskel och när ägget och hinnan ska ut drar den ihop sig. Du kanske har tränat hårt någon gång och fått träningsvärk i någon muskel? Det kan hända med livmodern också och det kallas då för mensvärk. Mensvärken kan kännas olika för alla! Många gånger går den över av sig själv och den är inte farlig även om den kan göra jätteont! <3

Om du nyss fått mens kan det ta ett tag för din kropp att vänja sig vid olika hormoner som får mensen att komma. Därför kan det också vara lite olika hur ofta din mens kommer. Om du har någon i närhet som du litar på så kan du prata med den personen så kanske den personen kan hjälpa dig. Det finns också hjälp att få på ungdomsmottagningar och vårdcentralen. Om du går i skolan finns det kanske en skolsköterskan som kan hjälpa dig mer! 

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!
Ta hand om dig! <3