En orolig 13 åring!!

Hej, jag har grova problem. Jag är snart 13 år och har haft mens några gånger bara. Oftast ca 2 dagar irad 3 gånger i månaden. När jag har mens rasar hela min värld. Ja det det låter dramatiskt med jag mår inte bra alls. Under 2 dygn har jag haft 5 panik attacker och grov ångest. Jag är så jäkla orolig, över allt. Jag vill inte gå till skolan för jag kan inte lita på om bindan håller, så jag har alltid minst 2 bindor. Jag har inte alltid till att gå på toan och byta och jag vågar inte prata med mina vänner om detta.Och jag vet inte vad jag ska säga till min idrotts lärare. Om mamma skriver en lapp kommer mina kompisar skratta eller undra varför. Jag är sjukt stressad och kommer behöva ”skolka”/sjukanmälas pga av detta om jag inte hittar någon lösning. För jag mår inte bra. Jag går redan till psykolog för ångest och min mamma ska ringa umo snart. Jag behöver hjälp, hur ska jag minska min oro, panikångest över MENS?

Svar

Hej, vad bra att du hittat hit med din fråga!

Du skriver att du har haft mens några gånger på kort tid. Att mensen är oregelbunden i början är vanligt.

Du tar också upp att du i samband med mens inte alls mår bra. Att må dåligt i samband med mens är det många som gör, men det finns saker en kan göra för att det ska kännas bättre. Att träna och sova ordentligt kan bland annat hjälpa.

Från det du skriver verkar det som att mycket av din oro är kopplad till hur du ska hantera mensen i skolan. Om du är orolig för att bindan inte ska hålla finns det andra mensskydd du kan testa, till exempel tampong eller menskopp. Det viktigaste är att du använder dig av något som du är bekväm med.

Du skriver också att du inte alltid har tid till att gå till toaletten. Detta är verkligen något som det borde finnas tid till! Du nämner att du inte vågar prata med dina vänner om detta, istället kanske du kan vända dig till elevhälsan eller till någon lärare? 

Jag uppfattar det som att du är orolig för hur dina vänner kommer reagera om de får reda på att du har mens. Detta kan ha och göra med att det i samhället finns "oskrivna regler" som säger att en inte ska prata om mens öppet. Detta är såklart heltokigt!  Väldigt många av oss har ju faktiskt mens, och kanske även några av dina vänner. Någon du känner kanske till och med funderar över liknande saker som du gör. 

Om du inte kan eller vill vara med på idrotten på grund av mensen är det inte något som dina vänner behöver veta, om du inte själv vill det. Om du är oroar dig för hur dina vänner kommer reagera om du tar med dig en lapp till idrotten kanske din mamma kan kontakta din idrottslärare på annat sätt? Hon skulle exempelvis kunna mejla eller ringa din idrottslärare och berätta. 

Vad bra att du har tagit upp detta med din mamma och att hon ska kontakta UMO. Det låter som en väldigt bra idé att vända sig dit! Där har de bra koll på hur kroppen fungerar och säkert massa förslag på saker som kan hjälpa dig med din oro om mens. 

Lycka till och hör gärna av dig igen om du undrar över något mer!

Kram, Uppsala tjej- och transjour