Mens?

Hej! Jag är en 14 årig tjej som snart ska fylla 15 år. Jag har inte fått min första mens än och jag undrar om detta kan vara den? För två dagar sedan märkte jag att jag hade fått en brunktig flytning. Det har varit såhär i två dagar nu. Flytningen luktar normalt och jag mår som vanligt. Jag har haft flytningar nu i ungefär ett år och dom har alltid varit vita/gulaktiga. Mina bröst började växa för mer en två år sedan och har nu på sistone ömmat lite extra. Jag vet att min mamma fick sin mens när hon var 14/15 år och jag tänker att det kanske är dags för mig. Trevlig sommar!<3

Svar

Hejsan! 

Ja, den brunaktiga flytningen som är ny för dig från dina andra mer vita/gula kan vara början på din mens. Bruna flytningar är oftast mensblod som har hunnit torka lite inne i kroppen innan den letar sig ut och därför är det brunt snarare än rött som är mer "färskt" mensblod. Att det hinner torka innan det kommer ut beror på att det är en mindre mängd som därmed inte rinner ut lika enkelt av sig själv. Detta är vanligt och inget som är farligt eller konstigt. 

Att din mamma fick sin mens ungefär när hon var i din ålder kan spela roll men det kan också skilja sig mellan generationer av olika anledningar så du behöver inte känna att du måste ha fått mens precis samma period. 

Hoppas du också får en fin sommar med massa sol och bad! 
Kram Kram <3