Är jag överviktig?

Hejsan! Jag är en tjej på 13 år så är cirka 155cm lång, jag väger cirka 47kg och roder cirka 3 gånger i veckan (så jag har mycket benmuskler) jag vet inte om jag är överviktig, jag har breda lår och en liten bulle på magen, hur blir jag av med det? Väldigt många i min klass väger mindre och är minde och jag blir sårad och stressad när jag ser det

Svar

Hej, vad fint att du hörde av dig till oss!

Du skriver att du är orolig över din kroppsstorlek och vikt. Hur lång du är och hur mycket du väger är bara siffror som egentligen inte säger någonting, då det inte finns något som är "normalvikt". Att du tränar rodd låter roligt och är säkert något en får mycket muskler av som du själv säger, det tycker jag låter jättekul och häftigt!

Alla har olika kroppar som fungerar på olika sätt och ser olika ut. Det är väldigt lätt att jämföra sig med andra och se ner på sig själv, som i ditt fall då du tycker att du är större än tjejerna i din klass. Har du funderat något över varför du känner så, att det kanske kan ha med de skönhetsideal som finns att göra? Som människor är vi tyvärr så att vi alla jämför oss med varandra, vilket de andra tjejerna i din klass med största säkerhet också gör. Vi blir lätt påverkade av allt det vi ser på instagram och reklamer där vi får en bild som vi tror är "rätt", men som inte har ett smack med verkligheten att göra.

Det allra viktigaste är att du mår bra fysiskt och psykiskt. Du får jättegärna prata med oss i chatten om du vill bolla tankarna mer. Du är grym!

Stora kramar,

Uppsala Tjej och Transjour