Herpes

Hej!
Jag undrar om man kan smitta sig själv med herpes om man har herpes i munnen på tandköttet, suger på fingrarna och sedan onanerar och sedan för in fingrarna i slidan? Smittas herpes indirekt eller direkt? Behöver jag vara orolig att jag har smittat mig själv :(
Tacksam för svar

Svar

Hej, tack för din fråga!

Om jag uppfattat dig rätt har du alltså munherpes och är rädd att det ska sprida sig till underlivet? 

Vi är inga utbildade läkare så jag kan inte ge dig ett fullständigt medicinskt svar, men som jag förstått det kan viruset överföras genom sådan beröring. Det som är viktigt för dig att komma ihåg är att herpes är vanligt och kroniskt, men att det kommer och går i perioder- det smittar alltså inte hela tiden, bara när det syns och är sårigt.

Det finns även andra typer av sex en kan ha som inte smittar! Om du vill ha ett mer fullständigt svar om just hur din herpes kan "smitta dig själv" rekommenderar jag att du kontaktar vårdguiden eller liknande och frågar där. Du bör kunna ha sex med dig själv utan att något händer, men du kanske då måste använda  något slags skydd. Det är inget konstigt med herpes och en kan leva ett helt normalt liv med det, så du behöver inte oroa dig generellt!

Stora kramar från oss <3