Hjälp!

Jag har länge tyckt att håret i mina armhålor är jobbigt och så typ att jag inte har velat ha linnen och tycker att vanliga baddräkter är jobbiga, men vågar inte riktigt prata med mamma eller pappa eftersom att de båda är väldigt mycket "var nöjd med din kropp" personer (Om ni fattar). Problemet är att jag vill ta bort håret men är rädd att mamma och pappa eller någon av kompisarna som jag är nära ska typ märka och kommentera det. Jag har väledigt svårt för att ta kommentarer och tar typ allt som kritik och har även blivit väldigt rädd för kommentarer eftersom att jag inte vet hur jag ska hantera dom. Skulle vara jättetacksam för lite hjälp!

Svar

Hejsan! Vad bra att du vänder dig till jouren med dina funderingar. Du berättar att du känner att håret under dina armar känns jobbigt men att du är tveksam på att ta bort håret för att du kanske kommer få kommentarer från dina föräldrar eller kompisar kring detta. 

Jag vill börja med att säga att när det handlar om att vara nöjd med sin kropp, så ska en alltid utgå ifrån sig själv, vad en själv känner och tycker. Detta är något vi alla behöver öva på hela tiden, att utgå ifrån sig själv. Vill du inte ha håret under armarna för du tycker det känns jobbigt, då tycker jag att du ska ta bort det för att det får dig att känna dig mer nöjd. 

Jag tolkar det som oro du känner för att få kommentarer kring det borttagna håret och att du då skulle ta det som kritik. Du beskriver dina föräldrar som mycket "var nöjd med din kropp". Jag tänker att om de är så borde de även stötta dig i det här. Jag tycker också det är viktigt att du gör sådant som känns bra för dig utan att behöva vara orolig kring kommentarer. Ett tips jag tänkt på är kanske att du funderar lite kring vad för slags kommentarer som du är rädd att du ska få. Sen när du tänkt på de, funderar du ut vilka svar/förklaringar som du skulle kunna ge tillbaka. Om du redan har funderar lite kring dessa kanske de känns mindre jobbiga om du skulle få de sen. Vad tror du om det?

Kram Uppsala tjej- och transjour