Anonym

Vidare fråga på min förra: Om man har fått en könssjukdom, är det farligt om man isåfall inte behandlar den eller vad kan hända? Jag vet att HIV/Aids är farligt, men alla de andra?

Svar

Hej!

Tack för din fråga! En könssjukdom ska en alltid behandla, dels för att inte smitta andra - men också för att kroppen tar skada av en obehandlad könssjukdom. Olika könssjukdomar har olika symptom och effekter, men till exempel obehandlad klamydia kan i värsta fall leda till sterialitet - alltså att en inte kan få barn.

Det som bra är dock att både behandling och undersökning är kostnadsfri! Du kan få hjälp på ungdomsmottagning (http://www.umo.se/Hitta-din-mottagning/) eller på vårdcentral. Du får gärna skriva igen om du vill ha hjälp att boka tid, eller om du vill veta mer om hur det går till.

Att få en könssjukdom är inget konstigt eller ovanligt, men det är alltid viktigt att testa sig och att behandla den. Annars kan kroppen ta skada på olika sätt, och det är ju inte bra!

Hoppas att det svarade på din fråga, annars får du gärna skriva igen! Vi finns alltid här, och vi är alltid på din sida.

Kram, Uppsala tjej- och transjour