Anonym

Hej! Jag är en tjej på 12 år och har haft en sjukdom! Jag har då fått min pappas njure. För att denna njure ska vara frisk så länge som möjligt måste jag ha bra hälsa och vikt! Just nu är jag överviktigt! Och får en sån grov panik när jag ska träffa min läkare och ser samma besvikna blik jämt! Vill bara vara jag. Inte tänka på min vikt! Istället blir det rena kriget mellan mej och vikten! Har ni någon tips eller hjälp?

Svar

Hej!

Tack för att du skriver till oss! Du skriver att du inte vill behöva tänka på din vikt, men känner att du behöver det för att den njure du fått ska vara frisk. Det är en svår situation speciellt eftersom när en är i tonåren har en inte så mycket kontroll över hur ens kropp förändras och utvecklas. Alla kroppar utvecklas olika snabbt och ser olika ut, och viktuppgång är väldigt vanligt. Vi nämner det för att det låter som du kanske klandrar dig själv för din kropps förändring, och det ska du inte behöva göra. Det är inte ditt fel, ingen kan helt kontrollera hur ens kropp förändras i tonåren. Om din doktor är orolig för din hälsa är det viktigt att hen ger dig hjälpmedel och råd, för det är svårt att påverka på egen hand.

Du skriver att det känns som ett krig mellan dig och vikten. Du vill vara frisk, och det är ett jättebra mål, men du ska inte behöva kämpa mot det målet själv. Finns det någon du kan prata med som skulle kunna hjälpa dig att t.ex. lägga upp en plan över hur du kan äta? Kan du prata med dina föräldrar eller en annan vuxen du litar på om den panik du har och vad ni kan göra tillsammans? Om du inte vill det är ett alternativ också att gå till din skolsyster, eller ta kontakt med den läkare som du gått till för att få mer hjälp.

Vi hoppas det går bra för dig så du kan vara frisk! Du får jättegärna höra av dig igen om du vill, här i frågelådan, på mejlen eller chatten. Ta hand om dig!

Kram, Uppsala tjej- och transjour