Moa

Hej! Jag är 12 och väger 58 kg. Jag är 151 cm och jag har kollat ut mitt BMI och där stod att jag var överviktig. För typ ett år sen vägde jag bara 50 kg. Jag äter inte så mycket godis så jag vet inte varför jag gått upp så mycket. Är det för jag är i puberteten? Min mage putar ut och jag skulle vilja att den var plattare. Och det värsta är att mina bröst är väldigt små och då ser jag ju tjockare ut eftersom det inte är något annat som går mer ut än magen. Behöver jag gå ner i vikt? Och hur ska jag göra för att få en plattare mage?

Svar

Hej Moa! 

Vad bra att du skriver till oss om dina tankar och funderingar. 
Du berättar att du räknat ut ditt BMI och att det säger att du är överviktig. BMI är ett mått på längd och vikt som vissa ser som ett mått på just under- eller övervikt. Det finns dock andra faktorer som spelar in, till exempel benstomme, muskelmassa och, som du själv skriver, puberteten. I din ålder kan det hända mycket med kroppen i och med att man kommer in i puberteten. Kroppen växer, både på längden och bredden, vilket gör att kroppen förändras. Den gör sig redo för att bli en vuxenkropp.

Du berättar även att du inte är nöjd med hur din kropp ser ut, att du vill ha en plattare mage och att du undrar över om du behöver gå ner i vikt. Vikt är en siffra på vågen som inte kan berätta så jättemycket för oss och det går inte att säga vad "normalvikt" är. Det är därför svårt att svara på om du borde gå ner i vikt och jag har inget bra svar på hur man kan få en plattare mage. 

Jag tänker att det är viktigt att försöka ifrågasätta de skönhetsideal som är idag, som säger åt oss hur vi ska se ut och hur vi ska vara. Det är väldigt lätt att man dras med i hur man som tjej eller kvinna "ska se ut". Att försöka komma ihåg att vi alla bara ska se ut på det som vi själva vill och är bekväma med är därför extra viktigt!

Du får gärna höra av dig till oss igen om du vill prata mer! 

Kramar, Uppsala Tjejjour