Tveksam om min läggning...

hej :)
jag är en 16 årig tjej som har 2 frågor. Jag har trott att jag är pansexuell sen jag var 13, men har nu börjat tveka på det. Jag tror att jag använde den termen för att "verka mer straight", för när jag tänker på min framtid så tänker jag att jag är gift med en TJEJ, inte en man eller ickebinär person. så jag undrar hur man kan lista ut sin identitet? En sak som förvärrar min tvekan är att jag kan fortfarande bli kåt om jag tänker på att ha sex med en kille, men tanken att faktiskt ha en pojkvän & ha sex med hnm skrämmer mig och gör mig vagt äcklad. så jag tror att jag e lesbisk men är ej säker :/

Min andra fråga är om hur man vet om man är kär / har en crush? För jag har kommit till realisationen att jag aldrig har varit kär i någon i 16 år, jag har inte ens haft en crush. Så då börjar jag tveka om jag ens KAN bli kär i någon, eller om jag e aromantisk. För förr när jag brukade flörta med folk kors&tvärs fick jag alltid extrem ångest så fort de flörtade tillbaka/visade känslor för mig.

Förlåt för det långa meddelandet :/

Svar

Hej!

Vilka bra och viktiga frågor du ställer!

Du skriver att du funderar på din identitet och din sexuella läggning. Att lära känna sig själv och vad man gillar kan ta tid – om man någonsin verkligen gör det! Du skriver att du tidigare beskrivit dig själv som pansexuell, men att du är osäker på om det stämmer. Du tror att du är lesbisk men är inte säker. Ibland är det svårt att hitta en kategori som man känner att man tillhör. Det är helt okej att inte veta om man tillhör en viss kategori eller inte vilja kategorisera sig.  Du är du, och det är tillräckligt!

Om jag förstått det rätt vill gifta dig med en kvinna i framtiden men att du också kan bli kåt av att tänka på killar, även fast du kanske inte vill ha en pojkvän eller faktiskt ha sex med en kille? Det kan kanske kännas lite rörigt, men det låter helt normalt att känna så. Du skriver att du känner dig vagt äcklad av tanken på att faktiskt ha sex med en kille, och så ska det ju inte kännas. Det är viktigt att du känner dig kåt och vill ha sex med personer du har sex med.

I din andra fråga skriver du att du aldrig varit kär eller haft en crush. Kärlek är något som kan kännas olika för olika personer. Den kärlek som man ser i filmer eller läser om i böcker kan göra att man får en viss förväntan på vad som ska hända när man blir kär. Ofta ser verkligheten lite annorlunda ut. Kanske har du en förväntan på vad du ”borde” känna, och när du inte känner så känns det som att du aldrig varit kär?

Skulle du vilja bli kär? Du skriver att när någon du flörtar med flörtar tillbaka eller visar intresse får du extrem ångest. Kan du tänka dig någon du inte skulle få ångest av, om personen visade intresse? Du skrev i din första fråga att du kan tänka dig vara gift med en kvinna i framtiden. Hur tror du att det skulle kännas att vara tillsammans med henne?

Som du märker är mitt svar fullt av frågor. Du verkar redan tänka mycket kring detta, vilket låter positivt även fast det kan kännas jobbigt att inte vara säker på identitet, sexuell läggning eller om man kan bli kär. Vi lyssnar gärna om du vill prata mer! Chatten är öppen tisdag från 18.00 till 20.00, torsdag och söndag från 19.00-21.00!

Ta hand om dig och hör gärna av dig igen!