Vem ska jag satsa på?

Hej! Jag är en tjej på 14 år och heter Ida. Jag har en komplicerad fråga som verkligen förstör mitt liv: Jag är kär i en kille i min klass. I år blir det det fjärde året och det har varit lite oklart mellan oss. Det första året jag blev kär i honom sa han att han också gillade mig och frågade även chans på mig, men jag svarade nej, eftersom att jag inte kände mig redo för ett förhållande än. Sedan dess har vi varit kompisar, men vi ger fortfarande blickar till varandra och gillar att hänga. Däremot finns det perioder då vi brukar chatta väldigt mycket, och andra där han ofta inte tar initiativ för att chatta, det är mest jag som börjar skriva, sedan svarar han och det blir inte mycket mer än så.

Förra läsåret började jag med teater. I samma grupp som jag går i går en söt kille och i början av sommarlovet sa han att han är kär i mig. Jag är inte kär i honom men jag vill lära känna honom bättre. Så vi har haft 2 slags dejter med varandra och det var lite nervöst i början men blev trevligt sedan. Men det har inte blivit något speciellt än. Och han vet att jag är kär i den andra killen.

Och nu behöver jag sluta i teatergruppen på grund av att jag har hemspråk i samma tid. Men jag fick ett erbjudande att hälsa på en annan grupp med äldre elever förra veckan. Jag gick på det och berättade det för honom jag är kär i och den andra killen som är kär i mig. Båda ville följa med mig och hälsa på den gruppen. Jag ville börja i gruppen, killen jag är kär i skulle fundera på det, men däremot killen som är kär i mig, ville stanna kvar i gruppen som jag behövde lämna.

Så det är min historia. Men nu till själva frågan. Jag skulle kunna försöka visa att jag gillar killen i min klass och försöka träffas oftare, men det verkar som att killen jag är kär i, inte är intresserad av mig längre, och att det knappast finns hopp för att det ska kunna bli något mellan oss. Däremot skulle jag också kunna försöka ses oftare med den andra killen i min teatergrupp som gillar mig. Och kanske kunna väcka känslor om ett tag, men jag vet inte om det kommer funka. Vem ska jag välja? Ska jag ens välja att sikta mot någon?

Svar

Hej!

Vad fint att du vänder dig till oss på jouren med dina tankar och funderingar. Jag förstår det som att du har känslor för en kille men att du inte vet om han är intresserad i dig. Samtidigt finns det en annan kille som verkar gilla dig men som du inte vet om du gillar.

Först och främst vill jag säga att ingen annan kan bestämma hur du känner eller borde känna. Det är bara du som kan veta hur du känner och det är dina egna känslor du ska lyssna på, så jag kan tyvärr inte säga hur du ska känna. Jag kan bara försöka hjälpa dig att komma fram till hur du känner och råda dig till att alltid respektera dig själv.

Jag undrar om du känner att du har bråttom att hitta någon att ha ett förhållande med? Jag får intrycket av att du vill börja träffa killen i teatergruppen för att försöka få känslor för honom, om den andra killen i din klass inte längre är intresserad. Varför känner du att du vill försöka få känslor för den nya killen? Kom ihåg att du inte ska bli tillsammans med någon bara för att den är kär i dig, utan lyssna på dina egna känslor. För många tar det lång tid innan de får känslor för någon. Många är vuxna när de först blir kära. Vissa väljer också att inte leva i ett förhållande och det är också okej. Det jag menar är bara att det inte är bråttom att inleda ett förhållande när en är ung och det finns inga rätt och fel. Det finns heller inga krav på att en måste ha ett visst sorts förhållande i en viss ålder. Det ska vara härligt att vara kär, inga krav från andra.

Mitt råd är alltså helt enkelt att lyssna på dina egna känslor. Är du kär i någon av killarna? Är du inte kär i någon av dem? Om du är kär i någon av dem, kan du berätta det för honom? Om du inte är kär i någon av dem, kan du fokusera på annat i livet ett tag som gör dig glad och inte tänka så mycket på att hitta någon? Jag tycker att det är väldigt modigt och fint av dig att du har berättat för den nya killen i teatern om hur du känner inför den andra killen. Kanske kan ni bara umgås som vänner och så behöver du inte fundera så mycket över att "välja någon" eller att skynda fram känslor? Jag tänker att så länge du är ärlig med hur du känner så är risken liten att någon blir sårad.

Du är alltid välkommen att chatta eller maila oss om du vill prata mer om det här. Ta hand om dig!

Kram,

Tjej- och transjouren