Oklart

Jag är en tjej på 15 år. För inte så länge sen så kom min kompis (tjej) ut med att hon va bi. Och det är ju inget fel med de eller så men... för ett tag sen så började hon typ hålla armkrok, massera mig, kramas hela tiden, slå mig på rumpan. Jag vet att det kanske är sånt dom kompisar gör men vi brukar inte det. Hon pratar ganska ofta om hur någon på snap är så snäll och snygg och liksom försöker göra mig avundsjuk. Sen sa hon att om jag vore en kille så skulle hon lätt dejta mig. Men hon är bi så då spelar det ju ingen roll? Jag tror att hon gillar mig men jag känner inte samma för henne. Hur ska jag kunna ge lite vibes om att jag inte känner något för henne när jag inte ens vet om hon gillar mig helt säkert. Vill inte såra henne men jag är inte intresserad...

Svar

Hej! Vad bra att du hör av dig till jouren med dina funderingar. Du beskriver att din kompis har bland annat börjat hålla armkrok, kramas och närma sig dig mer än vad hon har gjort tidigare. Hon har också nyligen kommit ut som bi.  Du tror att hon kanske gillar dig, men du gillar inte henne på det sättet och vill inte såra henne. 

Du skriver att många kompisar brukar kramas mycket och vara på det sättet med varandra som hon har varit mot dig på senaste tiden, men att ni inte varit det tidigare. Jag vill bara börja med att fråga, känner du dig bekväm med att ni är mer nära? För det är viktigt att fundera på. Om du känner att det går över din egen gräns finns det "snällare" sätt att visa att en inte vill genom kroppsspråket, dra sig undan t.ex. En kan också säga det, t.ex. "Du vet att rumpan är min privata zon". Detta behöver inte alls låta otrevligt utan bara en markering. 

Vidare tror jag det är viktigt att ni pratar. Förstår om det är lätt för mig att bara säga och svårt i verkligheten att verkligen få fram orden. Men det verkar på ditt meddelande som att ni pratar lite om kärlek och känslor ibland. Du kanske kan försöka passa på då att komma in på känslor, kanske prata om vänskap vr kärlek. Beskriva dina kompiskänslor för henne. Om du berättar hur du känner kanske hon vågar öppna sig mer för dig. Om inte så kanske hon ändå får en liten aning. 

Jag hoppas det kunde vara till någon hjälp! Lycka till och hör gärna av dig till jouren igen.

Kram

 Uppsala tjej- och transjour