3 frågor och jag hoppas på svar ;)!

hej hej! jag har 3 olika frågor! 1: Varför är det så mycket press på kvinnor?! Dom ska ju sminka sig och raka sig över allt! Och inte killar! Jag säger inta att Kvinnor måste göra det men ändå... Jag är så stjukt trött på könsdiskriminering.2: Vis vilken ålder ska man börja raka sig? Jag vet att man väljer själv med det känns kanske lite onormalt att raka sig vid 5 års ålder. Vilken ålder tycker ni?3: Jag älskar klänningar! Men jag vågar inte bära en klänning på skolan för det anses att vara töntigt.... Hur ska jag göra?Tack för att ni finns! Det är alltid skönt att ha någon annan än en förälder att tala med.

Svar:

Hej!

Vad bra att du vänder dig hit med dina frågor! 

Din första fråga är varför det är så mycket press på kvinnor att sminka sig och raka sig, men inte på killar. Från många håll matas vi med bilder på kvinnor som är smala, slanka och och precis som du säger sätter det press på kvinnor att se ut på vissa sätt. Det är en väldigt snäv bild av hur en kvinna ser ut, eftersom att alla har olika kroppar, former och färger. På många sätt ses kvinnors kroppar som objekt som ska passas in i det rådande idealet, genom att t.ex. smink och rakning. Du skriver att du är trött på könsdiskriminering och det kan jag förstå. Vi på tjejjouren jobbar från en feministisk utgångspunkt, vilket t.ex. innebär att vi tycker att kvinnor själva ska ha rätt att bestämma över sina kroppar och att könsdiskriminering aldrig är okej. Läs gärna mer om feminism här, i vår tjejguide. Det är jättebra att du har uppmärksammat att pressen på tjejer är stor och att du är trött på det! Det är bra att ifrågasätta varför vi förväntas göra på ett viss sätt, som du gör nu. Då inser man ofta att denna press inte är okej och att alla ska få bestämma över sina egna kroppar.

Din andra fråga är vid vilken ålder man ska börja raka sig. Du skriver att du vet att man väljer själv och det är precis så jag tänker. Det är svårt att säga en viss ålder då vissa aldrig rakar sig medan andra börjar så fort håret på kroppen börjar växa, vilket det oftast gör i puberteten. Jag tänker att denna fråga går in i din första fråga och att det handlar om att få bestämma själv över sin egen kropp. Det hela handlar om vad du känner dig bekväm med. Du kan alltid testa att raka dig och se hur det känns. Vissa rakar sig då och då, vissa gillar när håret är långt och andra tycker om att alltid vara rakade. 

Din tredje fråga handlar om att du älskar klänningar men att du inte vågar bära det i skolan då det anses vara töntigt. Du undrar hur du ska göra. Jag tänker att denna fråga kanske också går in i den första. Det kan finnas idéer om vad som är okej och inte okej att ha på sig, fast det egentligen inte finns något rätt och fel. Det kan kännas svårt att bryta mot en sådan idé själv och samtidigt kan man inspirera andra om man har på sig det som anses vara t.ex. töntigt - det kanske finns andra på skolan som också skulle vilja bära klänning men inte vågar? Jag tycker du ska gå efter vad du själv tycker - vill du bära klänning så gör det!

Det är alltid kul att få beröm och jag håller med dig om att det behövs andra än föräldrar att tala med - det är en av anledningarna till att vi finns :)
Hoppas att du känner att du fick svar på dina frågor och vänd dig gärna hit igen!

Lycka till och ta hand om dig!
/Uppsala Tjejjour 

Frågan ställdes 7 januari 2013

Kategori