Ärtstörning & självskadebeteende

Hej, jag undrar om jag kan ha en ätstörning. Jag brukar väga mig nästan varje dag och ibland svälter jag mig själv. Eftersom jag är så underviktig så fick jag ett tag special mat i skolan men det kändes bara jobbigt när många i min klass då ger mig blickar.. ibland kan jag äta tex en pizza för de är så gott men sen så får jag ångest och spyr upp allt med mening. Sedan brukar jag springa ett tag o sen väga mig. Jag har även ett självskadebeteende! En gånga la jag upp på min snapchat story att folk skulle följa mig på instagram. Dumt nog så såg man lita av mina skärsår på armen och många påpekade det.. Så det känns jätte jobbigt att gå till skolan eftersom att jättemånga vet om mitt självskadebeteende. Jag brukar prata med skolkuratorn men det känns verkligen som att hon inte bryr sig eller förstår. Tex en gång så berättade jag att en tjej i min skola hade skrivit jätte taskiga saker till mig på sociala medier men då sa bara kuratorn att det är för att hon har en diagnos. Jag får nästan aldrig den hjälp jag behöver Och jag är rädd att jag till exempel ska ta en överdos av sömntabletter eller liknande.. så min fråga är egentligen tror du jag har en ätstörning och hur ska jag få rätt hjälp för mitt självskadebeteende? tacksam för svar !

Svar

Hej, bra att skriver till oss!

Du beskriver att du väger dig nästan dagligen, svälter dig själv, ibland spyr upp mat du ätit för du får ångest och sedan tränar efter det. Du undrar om du kan ha en ätstörning. Du beskriver även att du har ett självskade beteende och du upplever att din kurator inte förstår sig på dig eller lyssnar när du pratar med henne. Du skriver att du är orolig för att ta en överdos av sömntabletter. Du frågar även om råd för att få rätt hjälp för ditt självskadebeteende. 

Jag kan bara utgå från det du skrivit här och jobbar inte heller inom vården, men från det du beskriver låter det som att du har en ätstörning. Att svälta sig själv, väga sig ofta, få ångest efter att ha ätit mat och det andra du beskriver är saker vissa med ätstörningar gör och känner. Det är saker du inte ska behöva göra. Om du inte redan sökt hjälp för att förändra din relation till mat och vikt är det något du kan fundera på att göra. Det skulle kunna få dig att må bättre. 

Angående att få hjälp för ditt självskadebeteende. Du kan behöva prova prata med flera olika personer innan du hittar en person det fungerar att prata med. Det kan ta ett tag innan du hittar någon som du trivs med och litar på. Från det du skriver låter det som att det inte fungerar jätte bra med din kurator.

Du kan prata med en proffesionell person, som kuratorn på skolan. Skolan kanske också har en skolpsykolog du kan prata med. Annars kan du också gå till ungdomsmottagningen och prata med någon där. (Här kan du söka efter din närmaste ungdomsmottagning: https://www.umo.se/hitta-mottagning/ ). Förutom en proffesionell person kan du också prova prata med någon du känner. Det kan till exempel vara en vuxen du litar på i din närhet eller en god vän. Personen du känner kan vara någon som lyssnar på vad du har att säga, kommer med råd eller hjälper dig tänka på annat ett tag. Ytterligare finns det även många resurser online. Olika jourer kan kontaktas genom frågelådor, mejl, chatt eller telefon. (Här kan du se när olika jourer har öppet: https://tjejjouren.se/kontakta-jour ). Som sagts kan du behöva prova prata med flera olika person innan du hittar vad som känns rätt för dig.

Jag hoppas du fått svar på dina funderingar. Du är varmt välkommen att kontakta oss igen <3

/Uppsala tjej- och transjour