Hannah !

Vad är bulimi?

Hej Hanna!

Tack för din fråga! Bulemi är en ätstörning. Den drabbade hetsäter, vilket innebär att han eller hon äter stora mängder mat under en kort tid. Efter att bulimikern hetsätit försöker hon eller han göra sig av med maten för att undvika att gå upp i vikt och för att döva jobbiga känslor. Detta sker ofta genom att bulimikern spyr upp maten eller använder sig av laxermedel. Vissa bulimiker väger upp hetsätningen med perioder av svält och hård träning. En person med bulemi känner ofta stor skam över sitt hetsätandet, som ofta kommer efter hon eller han försökt gå ned i vikt. Det är svårare att upptäcka bulemi då den drabbade utåt ofta är social och öppen. Detta gör att bulimer kan lida av sin sjukdom länge utan att någon märker det.

Vill du  veta mer om syntomen går det att läsa här: http://uppsala.tjejjouren.se/tjejguiden/hur-mar-du/atstorningar-193#Bulimi

Känner du igen dig i beskrivningen av bulemi eller har du vän som du tror kan vara drabbad? Det första steget är att bli medveten om att du har en ätstörning. Det är en viktig insikt som är jobbig att ta till sig men som räcker långt. Nästa steg är att prata med någon som du har förtroende för. Det kan vara någon i familjen, personal i skolan, en kompis eller en tjejjour till exempel. Du kan också kontakta Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt. Det är starkt och viktigt att sätta ord på sina känslor och upplevelser. Vänta inte. Desto tidigare du söker hjälp, desto lättare är det att komma till rätta med problemen.

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga!

Kram

Uppsala Tjejjour