Behöver lite hjälp med nån konstig ångest

Jag har väldigt dåliga dagar ibland. Oftast är det bra under en del av dagen, men runt kl 7 eler 8 på kvällen blir allting hemskt. Inte bara som vanliga dåliga dagar, utan mer som att jag önskar att jag inte levde, vill skada mig och börjar kolla på massa videor och bilder om självskadebeteende, ångest och om hur jag kunde bli smal(vilket jag inte är). Försöker peppa mig själv då men det slutar bara med att jag bryter ihop ändå. Finns det något sätt att bli av med dem och isf hur?

Svar

Hej, 

Vad fint att du hittat hit till oss och vill dela med dig av dina tankar och känslor. Vi finns här för dig och lyssnar gärna och gör alltid vårt bästa för att svara på dina funderingar!

Du skriver att du upplever att allt blir hemskt när du har dåliga dagar och att det då ofta uppstår främst på kvällarna. Utifrån det du skriver tolkar jag det som att känslan som uppstår då är nästan som att du önskar att du inte vill leva mer. När detta händer kollar du på videos om självskadebeteende och hur en kan bli smal. 

Jag vill börja med att skriva att du är perfekt som du är! Alla kroppar är olika och alla kroppar är fina och bra. Jag tycker det är väldigt fint att du försöker peppa dig själv även om jag utifrån det du skrivit förstår att det inte är lätt!

När du skriver att du vill bli av med dem och undrar hur en kan bli av med dem, tolkar jag det som att du syftar på känslorna som uppstår när du har en dålig dag? Jag är ingen psykolog, läkare eller expert, men det jag tänker är något som skulle kunna hjälpa är att ta kontakt med någon som du kan prata med kanske? Det kan vara svårt att bli av med dessa känslor på egen hand och att ha någon som lyssnar kan vara skönt ibland. Det är inte alltid lätt att berätta om sina känslor för andra, men på så sätt skulle du kunna få hjälp att må bättre och inte behöva hålla det inom dig. 

Av det du skrivit tänker jag att det kanske skulle vara bra att prata med en professionell kurator eller liknande person. Tankarna om att du vill skada dig själv och att du vill bli smal kan en få hjälp med. Du förtjänar verkligen att må bra! En professionell person kan hjälpa dig mer med vad du kan göra för att försöka hantera känslorna när de uppstår. Om du går i skolan har du rätt att ta kontakt med en skolkurator, annars kan en kontakta UMO (i Uppsala kan en kontakta UMO till och med det år en fyller 20 år), om du är äldre så kan du kontakta din vårdcentral. UMO finner du på https://www.umo.se 

Om du skulle vilja vara anonym när du pratar med någon får du jättegärna kontakta oss på jouren igen. Vi har chatt tisdag 18-20, torsdag 19-21 och söndag 19-21. Om du har en person som du känner dig trygg att prata med om ditt mående kan du kanske börja att prata med den annars om du inte vill kontakta oss. Jag tror som sagt att det kan vara bra att berätta för någon hur du mår och hur det känns när du har en dålig dag. 

Jag vill verkligen att du ska få må bra! Det förtjänar du. Jag tycker du är väldigt modig som öppnat upp dig om hur du känner till oss i jouren. Många som kontaktar oss säger att det kan kännas svårt att berätta om hur en känner för andra och jag tycker verkligen att du ska känna att det är starkt gjort av dig att du hör av dig till oss! <3 

Stor kram, 

Uppsala Tjej och Transjour