Mitt konstiga mående

Hej Tjejjouren!

Jag är en 17 årig tjej som alltid haft problem med min psykiska hälsa.

Jag har aldrig fått någon diagnos men ibland känner jag mig så otroligt "deprimerad". Jag har ända sedan jag var i 10-11 års ålder mått otroligt dåligt i perioder, väldigt bra i vissa då blir jag liksom mer intensiv och har mycket energi men det brukar även göra mig väldigt lättirriterad, i vissa andra peroder är jag bara normal.

När jag mår dåligt blir jag inte som andra jag känner. De är nedstämda i nån dag men umgås ändå osv. När jag blir nedstämd (vet inte vad jag ska kalla det) blir jag helt tom, all min lust och energi försvinner helt. Dessa perioder brukar hålla i sig emellan 2-5 veckor oftast. När jag mår så dåligt stänger jag alltid in mig helt och hållet, umgås inte alls med någon på ibland flera veckor. Vissa gånger mår jag så dåligt att jag inte klarar av att gå till skolan. Allt mitt självförtroende försvinner även under dessa perioder. Det känns som att det inte finns något mellanting, vissa har en dålig dag ibland men jag får aldrig det, jag får dåliga veckor istället.

I andra perioder får jag mycket energi. Nästan överdrivet mycket energi och blir energisk, även väldigt aktiv. Under de perioderna får jag väldigt bra självförtroende.

Sen i andra perioder är jag bara normal eller vad man ska säga. Inte överdriven och mår inte dåligt.

Just nu är jag inne i en dålig period, har varit det i ungefär en vecka nu och tyckerndet är så otroligt jobbigt att må såhär. Sen när jag mår bra blir det ändå jobbigt på sätt och vis eftersom att jag vet att det ska komma tillbaka

jag vet att alla kan ha humörsvängningar osv men hur jag mår är så mycket mer. Mycket mer än hur folk jag känner beter sig. Även med tanke på att det alltid kommer i perioder. Som jag kommer ihåg började det som sagt i 10-11 års ålder och då var jag inte inne i puberteten.

jag vill helst inte söka hjälp innan jag pratat med er och vet vad ni tror och tycker. Skulle verkligen vara tacksam för svar då jag inte orkar ha det såhär längre.

Har pratat lite med min mamma och hon nämde nått om att man kan ha återkommande depritioner men jag bara känner på mig att det är fel med tanke på att jag blir nästan lite manisk i perioder. Det kanske är svårt för er att säga men vad tror ni det skulle kunna vara preliminärt?

Svar

Hej!

Vad fint att du vill skriva hit till oss med dina frågor, vi kan alltid lyssna och försöka svara på dina funderingar! 

Du beskriver att du har ett skiftande mående där både de bra och dåliga (och "normala") perioderna är längre, ibland många veckor. Jag förstår att det är tärande för dig att må dåligt, bra att du orkade höra av dig till oss! Du skriver att du ville höra av dig hit innan du söker annan hjälp och det får du förstås, vi sätter dock inte diagnoser eller spekulerar i eventuella diagnoser. Detta eftersom vi del inte är några experter/läkare och dels för att många diagnoser, depressioner och psykisk ohälsa ser olika ut hos alla och det är väldigt individuellt. När jag läser det du skriver så tycker jag att det är bra om du orkar gå och pratar med antingen en ungdomsmottagning eller en vårdcentral eftersom du mår så dåligt. Och eftersom det pågått så länge och du ser ett tydligt mönster. Du ska inte behöva må dåligt! Skönt att du kunde prata med din mamma om din oro, kanske kan hon stötta dig vid ett besök till vårdcentralen eller ungdomsmottagningen. Det finns ofta hjälp och stöd att få för både det ena och det andra. 

Hoppas det kändes lite bättre av vårt svar och att du har förståelse för att vi inte kan uttrycka någon preliminär diagnos. Annars kan du alltid skriva igen! 

Kram från oss på Uppsala TJEJ- och TRANSJOUR