störd

Känns som om jag kommer sprängas vilken sekund som helst. Vet inte vad jag ska göra längre. Har ingen jag kan prata med eller någon jag vill prata med för den delen, eftersom jag skäms över hur jag mår. Vart ska jag börja... För det första börjar jag misstänka att jag är biopolär eller har någon liknande depression "sjukdom" Då jag helt plötsligt kan bli grovt deprimerad och tappar all min livslust och lika snabbt kan de bli bra igen och detta kommer och går ganska ofta. Det är otroligt jobbigt. De andra är att jag inte klarar av att vara hemma. Kan inte sova, då min systers pojkvän sover över varenda kväll sen har de sex hela natten och jag får panikattaker av det, låter kanske patetiskt men ända sen jag var med om saker klarar jag inte av det. Vill flytta hemifrån då jag vet att de skulle underlätta något enormt med min psykiska hälsa men skulle aldrig få de. Är 16. Sen är jag alltid stressad när jag är hemma.Vet inte vad jag ska göra. Vill och kan inte prata med min familj om detta då de är komplicerat, men tro mig, och det är en helt annan historia att berätta. Skulle aldrig våga säga till någon annan. Känner mig fast och vill kunna lösa detta själv utan att konfrontera någon eller säga hur jag mår. För vem skulle ens ta mig seriöst? Utanför ser jag ut som en psykiskt normal tjej. Visar inte hur jag egentligen mår. va ska jag göra :/ och snälla ge mig något annat svar än "prata med någon."

Svar

Hej!

Vad bra att du hörde av dig till oss.

Vi är inte medicinskt utbildade och kan inte ställa diagnoser, men du skriver att det känns som att du håller på och sprängas och att du ibland tappar all livslust. Så ska du inte behöva må, depression och liknande är riktiga och vanliga sjukdomar som det finns hjälp och stöd att få för. Vi förstår att det kan kännas jobbigt att prata om de saker du beskriver och att det kanske kan kännas ovant att prata med någon utomstående. Men ungdomsmottagningar och vårdcentraler är vana vid att prata med undgomar som har de problem du beskriver. De är utbildade för att ge unga personer hjälp med många olika problem, bland annat psykisk ohälsa och stress. Man kan också ringa till BUP:s telefonrådgivning (telefonnummer: 018 611 25 29) för att få hjälp och stöd.

Du skriver också att du får panikattacker när du hör din syster ha sex, det finns vissa saker man kan göra och strategier man kan ha för man ska må bättre under själva panikattacken och även före och efter. Vissa känner att det blir bättre av att lyssna på musik, teckna, eller att andas i en fyrkant. Att andas i fyrkant innebär att man börjar med att blunda och föreställer sig en fyrkant. Låt blicken följa den vänstra sidan nedifrån och upp medan du andas in långsamt genom näsan. Räkna under tiden långsamt till fyra. Låt blicken följa linjen från det övre vänstra hörnet till det över högra hörnet medan du håller andan och långsamt räknar till fyra. Låt sedan blicken gå från det övre högra hörnet till det nedre högra hörnet medan du långsamt andas ut genom munnen och räknar till fyra. Medan blicken går tillbaka till det vänstra nedre hörnet håller du andan i fyra sekunder. 

Ett tips kan också vara att skriva dagbok eller listor på vad som är bra eller dåligt, då kanske det blir lättare att förstå varför man känner sig deprimerad.

Du ska inte heller behöva höra din syster ha sex. Skulle du kunna tänka dig att prata med din syster om det och berätta hur du mår? 

Du skriver att du vill flytta hemifrån på grund av din situation hemma. Finns det någon annan i din närhet som du skulle kunna bo hos? Vad du också kan göra om du vill är att ta kontakt med oss igen genom vår chatt, där kan vi hjälpa dig att ta kontakt med socialtjänsten som kan se vad det finns för möjligheter för att förbättra din boendesituation. Ingen ska behöva må så som du beskriver när man är hemma. 

Du är som sagt väldigt välkommen att höra av dig till oss på våra chattider. De är på tisdagar, torsdagar och söndagar kl 19-21. Du kan vara helt anonym och vi pratar och lyssnar på precis vad du vill. Ta hand om dig.

Vänliga hälsningar,

Uppsala Tjejjour