Tack på förhand!

Jag är jättenervös. Vi ska flytta snart. Jag tänker så mycket på det att jag inte kan sova. Kan ni ge mig några tips?

Svar

Hej! 

Vad bra att du skriver till oss! 

Du skriver att du känner dig nervös inför att du snart ska flytta, och att du tänker så mycket på det att du också har svårt att sova. Ofta beror nervositet på att man inte vet hur denna förändring kommer att påverka ens liv. När man ska flytta kan man exempelvis känna oro att man inte ska träffa nya vänner, om man ska hålla kontakten med de vänner man har, eller om man ska trivas på det nya stället. Ofta vet man inte så mycket om det nya stället man ska flytta till, och därför gör rädslan och oron att man föreställer sig att det värsta ska hända. Det är viktigt när man känner oro och nervositet är att tillåta sig själv att känna det man gör. Det är okej att vara nervös och väldigt vanligt, du är inte ensam att känna denna oro och nervositet inför en flytt!

Många mår bättre och känner mindre oro om man berättar för någon man litar på om sina känslor och det man känner nervositet för, då kan man kanske tillsammans hitta lösningar för att göra så det känns lite bättre. Till exempel kan man bestämma att man ska ringa varandra första veckan efter flytten och prata lite, eller om man flyttar med familjen kan man bestämma att man ska göra något tillsammans första veckan och prata lite om hur allt känns. 

Om man inte vill prata med någon man känner om sina känslor kan man ringa eller besöka en ungdomsmottagning och prata om sina känslor. Hit är man välkommen med vilken fråga eller känsla som helst och det finns kuratorer och vänlig personal som kan hjälpa en med tips och lyssna så att man känner mindre oro. På denna länk kan man hitta adress och nummer till närmaste ungdomsmottagning som man kan ringa till. http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/ Kanske kan det hjälpa att även ringa en ungdomsmottagning i staden man ska flytta till och berätta om sin oro.  

Sen ska man komma ihåg och påminna sig om att man kanske inte vet så mycket som man först känner och föreställer sig om den nya platsen man ska flytta till, du kanske kommer att träffa en väldigt god vän där, hitta ett väldigt mysigt fikaställe, eller börjar på en kurs i dans eller i ett sportlag med en väldigt bra tränare? För vissa känner man sig mindre orolig och nervös om man hittar något på den nya platsen som man tycker är roligt och brukade göra på fritiden där man bodde förut. Till exempelvis att anmäla sig till en kurs eller hitta ett sportlag. Det här gör att man träffar vänner som är intresserade av samma sak som du är!

Man kan också försöka föreställa sig en positiv bild av flytten, även om det är svårt, för att känna mindre rädsla. Till exempelvis om man känner oro och nervositet när man ska sova kan man tänka på saker som gör en glad och försöka se det som ett äventyr som du kommer lära dig massor av nya saker av! Och en förändring som är annorlunda mot det som brukade vara behöver ju inte vara till det sämre, det kan ju vara att det blir ännu bättre!

Lycka till och ta hand om dig! Tveka inte på att höra av dig igen till oss om du har fler frågor! 

Kram//Uppsala Tjejjour