En tjej håller om sin kompis axlar
Gilla5 

Om kompisen mår dåligt

Har du märkt att din kompis eller någon annan i din närhet mår dåligt eller verkar låg? Försök att fråga hur det är.

Det finns en chans att din vän kommer att förneka eller undvika att prata om ämnet, men ge inte upp om ditt första försök misslyckas. Att fråga visar att du bryr dig och att du insett att allt inte är som det ska.

Innehåll

Våga se och våga fråga kompisen

Du kan också försöka lära dig mer om hennes problem och på det sättet bättre förstå vad hon går igenom. Då kan det kännas lättare att stötta och hjälpa. Om hon skadar sig själv kan du säga att du ser det och att det hon gör inte är sunt – men fokusera på att hennes handlingar är negativa, inte att hon som person är dålig.

Du kan också tipsa henne om tjejjourer om det är så att hon behöver prata med någon utomstående. Hon kanske behöver bolla idéer, få stödsamtal eller helt enkelt bara prata av sig. Om det är allvarligare än så och hon behöver psykologisk hjälp, kan hon eller du ändå höra av er till någon tjejjour så kan jourtjejerna hänvisa till bra mottagningar.

Tro på vad kompisen berättar

Försäkra henne om att du tror på vad hon berättar. Det är vanligare att tjejer som utsätts för fysiskt eller psykiskt våld förminskar det de är med om, än att de överdriver. Säg aldrig att det kan vara hennes eget fel att hon blivit utsatt. Den som skadar någon är alltid själv ansvarig för sina handlingar.

Var inte otålig och bli inte arg om hon verkar förvirrad och velig och inte vet vad hon skall göra eller om hon säger att hon älskar den som utsatt henne. Det är svårt att till exempel polisanmäla eller bryta upp från ett förhållande, och ännu svårare om man har blivit misshandlad eller våldtagen.

Stå kvar även om hon inte hör av sig lika ofta längre, men berätta att du blir ledsen för att du blir bortvald. Fortsätt stötta henne om hon gör slut.

Du kan bara vara ett stöd åt din kompis

Slutligen, kom ihåg att du endast kan vara ett stöd. Det är hon som är ägare till sin egen upplevelse och sitt trauma. Att leva sig in för djupt i hennes trauma kan skada dig själv och samtidigt mister du möjligheten att hjälpa.

Så det sista rådet blir: fortsätt att leva ditt eget liv, så har du möjligheten och kraften kvar att hjälpa er båda.

Författare: Juventas systrar i Södertälje