Gilla10 

Droger

En drog är ett ämne som fungerar som ett rusningsmedel. Det finns en mängd olika droger, somliga är lagliga och andra olagliga.

Många av de droger som omringar oss och som vi använder dagligen ser vi inte som droger, som kaffe och tobak till exempel. De flesta brukar förknippa ordet droger med olagliga droger som cannabis eller heroin.

Innehåll

Vilka droger är vanliga bland unga tjejer?

De flesta unga tjejer har aldrig provat narkotika men det är vanligare bland tjejer som är mellan 22 och 24 och bor i en stor stad.  Hasch är den vanligaste drogen, därefter kommer amfetamin och ecstasy. Den minst vanliga nakotikan bland tjejer är anabola steroider. Tjejer använder färre droger än vad killar gör.

Är droger beroendeframkallande?

Droger är beroendeframkallande och vissa droger är mer beroendeframkallande än andra. Det finns två delar i ett beroende, det ena är ett fysiskt beroende, alltså att din kropp har anpassat sig till drogen och skulle må dåligt om du slutar använda den.

Den andra delen är det psykiska beroendet, vilket betyder att drogen har blivit så viktig för dig och påverkar dina känslor och tankar så pass mycket att det stör din vardag. Cannabis brukar räknas som en drog som orsakar mer psykiskt beroende medan heroin orsakar mer fysiskt beroende.

Vissa säger att om du provar droger en gång så är du fast. Det kan hända. Men det kan lika gärna ta längre tid innan du känner ett beroende. Desto mer droger du använder, desto svårare är det att vara utan droger. Och användningen av droger skadar din kropp.

Är jag beroende av droger?

Ett beroende betyder att du känner att du behöver använda drogen och på ett sätt som du inte längre klarar att styra över. Några tecken på ett beroende är att mer och mer av din tid går åt att använda droger, att du försöker minska eller sluta med drogen men misslyckas och att en allt större del av din tid går åt till att tänka på hur du ska skaffa fram droger.

Risken är högre att du blir beroende av en annan drog om du redan är beroende av en. Om du till exempel redan är beroende av alkohol, är det lättare att bli beroende av cannabis om du börjar använda det. Det finns också forskning som visar att ju tidigare du börjar med droger desto större är risken att du blir beroende och använder dem på ett sätt som skadar dig.

När du använder droger blir kroppen van vid drogen du använder. Då är det inte ovanligt att du måste öka dosen för att uppnå samma effekt som tidigare. Detta är mycket farligt då det kan leda till att du överdoserar och din kropp skadas allvarligt. I värsta fall kan du dö av en överdos.

Narkotika är olagligt

Det är olagligt att använda, äga, köpa eller sälja droger. Men också att ge bort, eller hjälpa andra att handla med droger. Det är olagligt att framställa droger, till exempel genom att odla dem.

Vad ska jag göra om jag är orolig för min kompis som använder droger?

Du kanske har en kompis som du tror eller vet använder droger. Om du är orolig för din kompis är det bra att prata med kompisen, berätta vad du tycker om hans eller hennes sätt att använda droger och om hur du upplever det när din kompis använder droger. När du pratar med din kompis visar du att du bryr dig och det förstår nog din kompis även om det inte märks. Om det känns svårt att prata direkt med sin kompis så kan det kännas skönt att prata med någon annan som kan ge dig stöd.

Överdos

Om du får i dig för mycket av en drog kan dosen bli för hög för att kroppen ska klara av den. Just unga tjejers kroppar är extra känsliga och det är viktigt att du är försiktig om du testar eller blandar droger. Överdoser kan skada din kropp på många allvarliga sätt och leda till psykoser, hallicunationer och ångest. I värsta fall kan andningen sluta fungera och då dör du.

 

Författare: Maria Dorrian, Stockholms tjejjour