Alkohol
Gilla6 

Alkohol

Alkohol är, till skillnad från narkotika, en drog som är tillåten att använda i Sverige. I Sverige finns det en åldergräns för när du får köpa alkohol. Det beror på att en ung kropp är mycket känsligare för skador från alkohol än vad en vuxen är.

En ung kropp växer, dina hormoner är på väg att komma i balans och din hjärna utvecklas ända upp till 25 års ålder. Dessutom är det större risk att utveckla ett beroende ju tidigare man börjar dricka alkohol. När du fyllt 18 år får du köpa folköl (med max 3, 5 % alkohol) och bli serverad alkohol på krogen.

Innehåll

Varför har Systembolaget en 20-årsgräns?

För att kunna handla på Systembolaget måste du ha fyllt 20 år. Det beror på att det är lättare att hålla koll på dem som dricker på en restaurang än dem som köpt alkohol på Systembolaget. När du dricker på krogen som 18-åring är det ändå under uppsikt av andra som kan förhindra att du råkar illa ut, den uppsikten finns inte hemma.

En annan anledning till åldersgränsen är att minska risken för langning till minderåriga. Det är ofta äldre kamrater som bjuder unga på alkohol och risken för att mycket unga personer ska få tag i alkohol ökar ju lägre åldersgränsen är på Systembolaget.

Om du skulle langa alkohol till en kompis och skulle åka fast är straffet för det böter eller fängelse i högst två år. Är brottet grovt kan det bli fängelse i högst fyra år.

Vad händer i min kropp när jag dricker alkohol?

När du dricker alkohol stiger promillehalten i kroppen och i samma takt förändras ditt beteende. Promillehalt är den måttenhet som mäter alkoholmängden i din kropp. Att bli full kan kännas olika hos alla men vanligt är att dina hämningar släpper och du får sämre kontroll över både dina känslor och din kropp ju mer du dricker. Du talar sluddrigt, har lätt att ramla och kan få snabba humörsvängningar. Om du redan är ledsen kan du känna dig ännu sämre till mods när du är full. På samma sätt kan du bli gladare när du är full.

Somliga tycker att de har roligare när de dricker. Det beror på att alkoholen påverkar hjärnan på olika sätt. Bland annat den delen som kallas ”belöningscentrum”, alltså den delen av hjärnan som stimuleras när du är kär, eller upplever något härligt. När du dricker eller knarkar stimulerar du den delen på ett konstgjort sätt.

Eftersom du förlorar din vanliga kontroll kanske du utsätter dig för situationer du inte skulle ha gjort annars. Du kanske tappar bort din mobil eller får kläder förstörda, har oskyddat sex, grälar med en kompis eller med din kille/tjej.

Hur skadar alkohol min kropp?

Ibland står det i tidningarna att lite alkohol om dagen är nyttigt. Men det gäller bara folk som är äldre än 60 år gamla. Det finns ingen forskning som visar att alkohol är bra för ungdomar. Tvärtom, risken för skador är extra stor.

Riskerna för skador ökar om du dricker mycket och ofta. Den delen som skadas allra mest är hjärnan, framför allt om du ofta dricker för att bli berusad. Risken för hjärnskador är större för tjejer än för killar. Skadorna kan bland a leda till att du får en psykos eller epileptiska anfall.

”Vardagsdrickandet”, alltså när man dricker ett glas vin om dagen och inte mer, skadar levern mer än hjärnan. Nästan all alkohol förbränns ju där. Tjejers lever är känsligare för alkohol än killars och skadas därför snabbare. Även njurarna kan skadas och bukspottskörteln kan bli inflammerad vilket gör våldsamt ont. Hög alkoholkonsumtion kan orsaka skador i hjärtat och ge hjärtklappning. I värsta fall kan sådana hjärtklappningar leda till döden. Dessutom ökar risken för diabetes (sockersjuka).

Alkohol kan också ge inflammationer i huden och ökar risken för finnar och eksem.

När du blir beroende utvecklas en abstinens, alltså kroppsliga besvär som kommer när du inte dricker. Abstinensen kan ge ångest, oro, skakningar och en allmän sjukdomskänsla. Dessutom förstör den nervceller över hela hjärnan. Det i sin tur leder till att du blir mer glömsk och har svårare att klara vardagen. 

Om du dricker mycket alkohol på en gång kan du bli medvetslös och/eller råka ut för alkoholförgiftning. Att blanda alkohol med värktabletter, sömntabletter och lugnande medicin kan vara farligt. Att blanda värktabletter som Alvedon och alkohol kan leda till förgiftning och allvarliga skador.

Är det sant att tjejer blir fullare snabbare än killar?

Tjejer kan bli fullare snabbare än killar, men vad beror det på? Jo, dels har det med vikt att göra. En större kropp tål ofta mer alkohol än en mindre. Och dels har tjejer kroppar en större andel kroppsfett och mindre kroppsvätska (vatten och blod) än killars. Detta gör att alkohol inte späs ut lika mycket som hos en kille som väger lika mycket. Därför får en tjej en högre promillehalt än en kille, även om det har druckit samma mängd alkohol.

Tjejers kroppar tar också upp mer av den alkohol de dricker än killars. Det beror på att killar bryter ner mer av alkoholen i magsäcken och övre delen av tarmsystemet vilket gör att en del av alkoholen redan är nedbruten innan den tas upp av kroppen.

Får jag dricka alkohol ute i parken?

Att dricka alkohol på offentliga platser som parker och torg är ofta förbjudet, men det beror på vilken kommun du bor i. För att ta reda på hur det är där du bor får du kolla i din lokala ordningsstadga i din kommun. Är du minderårig och dricker utomhus kan polisen ta din alkohol och hälla ut den, samt rapportera ingripandet till dina föräldrar.

Dricker jag för mycket?

Om du dricker mycket alkohol under en längre tid är risken stor att du skada din kropp. På sikt kan du också utveckla ett missbruk, alltså att du använder alkohol för att bli lugn, glad, social eller för att dämpa ångest. Om du inte minskar din konsumtion ökar risken för att du får sjukdomen beroende, alltså att du blir alkoholist. Det innebär att du får svårt att låta bli att dricka. De flesta som får diagnosen alkoholberoende är mellan 20 och 28 år och det tar hälften så lång tid för en tjej att bli beroende av alkohol som för en kille.

Några tecken på att du har ett beroende är att du har ett starkt sug efter alkohol, inte kan kontrollera hur mycket du dricker och att du behöver dricka mer och mer för att bli full. Det finns behandling för beroende av alkohol och det är bäst att behandla det tidigt.

Vad händer om jag dricker när jag är gravid?

När du är gravid kommer allt du dricker och äter att nå ditt barn. Om du dricker en öl kommer även ditt barn få i sig öl. Så när din kropps promillehalt stiger kommer ditt barn få exakt samma promillehalt, men skillnaden är att barnets celler är mycket känsligare än dina.

Alkohol gör att barnets celler hamnar i oordning eller förstörs och om du dricker alkohol i ett kritiskt ögonblick när barnet utvecklar viktiga celler riskerar just de cellerna att störas.

Risken för alkoholskador är störst vid långvarig konsumtion och i stora mängder. Ingen vet var gränsen går för hur mycket alkohol som krävs för att barnet ska skadas och därför är det säkrast att inte dricka någon alkohol alls under graviditeten. Det finns studier som visar att även små mängder alkohol kan ge problem med hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter och försämrad inlärningsförmåga när barnet blir äldre.

Vad händer när jag dricker och kör?

I Sverige är det förbjudet att köra bil när du har druckit. Det räknas som rattfylla när du druckit så mycket alkohol att alkoholkoncentrationen är minst 0,2 promille i blodet. Även dagen efter du druckit kan det finnas kvar alkohol i kroppen. Förbränningshastigheten varierar från person till person och beror också på hur mycket alkohol du är van vid att dricka. Det går inte att skynda på förbränningen genom att dricka vatten, utan det som krävs är tid. Det är en tydlig skillnad mellan tjejer och killar när det kommer till rattfylla. 90 % av dem som kör rattfulla är killar.

Författare: Maria Dorrian, Stockholms tjejjour

Faktagranskad av: Bengt Sternebring, överläkare på Beroendecentrum i Malmö