Tjej i profil
Gilla8 

Abort

Abort innebär att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort. Du som är gravid får alltså själv bestämma om du vill göra en abort. Efter vecka 22 i graviditeten görs dock inga aborter eftersom man anser att fostret skulle kunna överleva utanför livmodern då.

Efter den 18:e graviditetsveckan måste du söka tillstånd hos Socialstyrelsen för att få aborten godkänd. Dessa ansökningar är väldigt ovanliga, men brukar oftast godkännas.

Innehåll

Hur går det till?

Innan du gör en abort får du prata med en kurator och/eller gynekolog om hur du känner inför aborten och hur det går till. De kan inte tvinga dig eller råda dig att göra på ett visst sätt.  Olika lösningar är ju rätt för olika människor. Men de kan vara ett stöd och svara på de frågor du har.

Det finns många orsaker till varför någon väljer att göra abort. De kan vara medicinska, som att barnet är sjukt eller att en graviditet är farligt för mamman. Det vanligaste är att man gör abort av sociala skäl, som till exempel att man känner att man inte kan ta hand om barnet. Du kanske inte har en partner eller någon annan person som kan hjälpa till med barnet, eller så känner du kanske att det är det en dålig tidpunkt i livet att skaffa barn. Vissa känner sig för unga eller för gamla och en del vill helt enkelt inte ha barn. Någon kanske först ville vara gravid, men ångrade sig sedan. Oavsett vilken orsak du har, har du lika stor rätt att gör abort.

Det finns en myt om att tonårstjejer skulle göra flest aborter av alla. Men det stämmer inte. De flesta aborter görs av kvinnor mellan som är mellan 20 och 30 år gamla. 

Nästan alla aborter görs innan 13:e graviditetsveckan och kallas tidiga aborter. Innan vecka 10 kan dessa göras med hjälp av ett ”abortpiller”. Du får du äta ett piller på sjukhuset och sedan gå hem. Inom två dagar kommer aborten ha skett i form av en blödning från livmodern, ungefär som en mens. Det brukar vara i några veckor.

Om du inte får någon blödning, får du komma tillbaks och ta ett vagitorium som stöter ut fostret. Det är ett piller som förs in i slidan och gör att livmodern drar ihop sig och fostret kommer ut. Det känns ungefär som kraftig mensvärk.

Den andra vanliga metoden är kirurgisk abort. Då för gynekologen upp ett rör i slidan och suger sedan ut innehållet i livmodern. Det är en enkel operation som tar ungefär tio minuter. Du får lokalbedövning eller blir sövd under ingreppet och brukar kunna gå hem samma dag.

Sena aborter, alltså efter 12:e graviditetsveckan, görs på sjukhus genom att ett vagitorium förs in i slidan. Sedan får du ligga ner och vila och ett nytt vagitorium förs  in var femte timme tills du aborterat. Det tar i snitt tio timmar och du är bedövad hela tiden.

Om livmodern inte är helt tom efter aborten görs det en skrapning som tar bort resterna.  Även då är du bedövad eller sövd.

Alla pilleraborter avslutas med ett återbesök. Då kollar gynekologen att allt ser bra ut och ser till att du får ett preventivmedel du trivs med.

Efter aborten

I Sverige är det ovanligt att tjejer får några biverkningar efter en abort. Det är väldigt ovanligt att en eller flera aborter gör det svårare att få barn eller gör dig steril.

Skulle det trots allt vara några rester kvar i livmodern efter aborten, kan du få en blödning inom en vecka efter ingreppet. I enstaka fall blir det en infektion, som märks genom att du får feber. Detta kommer i så fall också att märkas inom en vecka och botas med penicillin.

En abort kan väcka starka känslor och ibland uppstår konflikter både innan och efter ingreppet. Det är viktigt att bearbeta dessa. Du kanske känner både glädje och sorg, tomhet och lättnad. Har du ingen nära du kan prata med kan du vända dig till en kurator på vårdcentralen, i skolan eller på sjukhuset. Du kan också vända dig till en tjejjour för att prata eller chatta om dina känslor och tankar. Har du en partner, kan den också behöva tala med någon. Antingen själv eller tillsammans med dig.       

All sjukvård, alltså även abort, är gratis upp till 20 års ålder.

Det är också total sekretess på alla aborter, även om du som är gravid inte är myndig än. Ingen kan därför få reda på att du planerar eller har gjort en abort om inte du berättar det.   

Vänd dig gärna till någon av landets tjejjourer om du vill prata om tankar och känslor kring din graviditet eller abort. Vi är inga experter, läkare eller barnmorskor, men vi kan lyssna och stötta.

Författare: Jessica Sondell, Karlstads tjejjour

Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, BBS Barnmorskemottagningar