Tjej som andas ut blommor
Gilla2 

Lycka

Ibland kan lyckan slå till som en bomb i bröstet, trots att livet allmänt känns ganska trist. En skrattattack kan bubbla fram precis när allt är som ledsammast.

Samtidigt är det lätt att titta tillbaka på en halvkul period när man mår dåligt och tänka: "DÅ, då var jag minsann lycklig".

Hur ofta svarar du "jag är lycklig" när någon frågar hur du mår?

Innehåll

Endorfiner

Endorfiner är en typ av hormoner som ger oss en skön känsla.

Det får oss att vilja sova, äta och dricka. Att vilja leva helt enkelt! De lindrar också smärta.

Endorfinerna strömmar till av sig själva när vi rör på oss, är kära eller har skön sex. Men de kan också påverkas av akupunktur och en del forskare påstår att man får mer endorfiner av bra musik. De fungerar som en "naturlig drog" som ger oss kickar.

Kanske är endorfiner = lycka.

Men endorfinrusen håller faktiskt sällan i sig i flera veckor i sträck. Och visst går väl den där lagom bra-känslan som varar ett tag - att kalla för lycka? Kanske är lycka en blandning av endorfin-stormar och en allmän känsla av att allt är okej.

Lyckopiller

Antidepressiva läkemedel kallas ibland för lyckopiller, men det stämmer inte riktigt. Du blir inte automatiskt lycklig av dem. De fungerar snarare så att de gör att hjärnans lyckosubstanser kan flöda mer fritt.  Ångesten blir mindre och du får mer ork att arbeta dig igenom det svåra.

Droger

En del säger att droger gör dem lyckliga. Det kanske stämmer, i alla fall för några minuter. Alkohol, till exempel, stimulerar den delen av hjärnan som heter belöningscentrum. Det innebär att du kan få samma känslor när du dricker sprit som du kan få efter att du lyckats med något riktigt bra eller är nykär. Men alla slags droger leder tyvärr till beroende om du använder dem regelbundet för att kunna känna dig lycklig. Och beroende och missbruk i sin tur ger ångest och skador i kroppen.

Men vad funkar då?

Svaret på den frågan är nog olika beroende på vem som svarar på den.

Men här är i alla fall några tips på några riktiga endorfin-kittlare!

  • Ta tag i konflikter och problem och bearbeta gamla minnen som gör ont. Annars ligger de och skaver och hindrar dig från att vara glad, kär och lugn.
  • Hitta saker som känns kul och bra, oavsett om det handlar om yoga, att göra collage, fäktas, gå på konsert eller onanera. Pröva dig fram!
  • Undvik relationer som kräver mer energi än de ger tillbaka.
  • Rör på dig! Fysisk aktivitet stimulerar endorfinerna.