Målgrupp

Stockholms tjejjour riktar sig till ALLA tjejer. Det spelar ingen roll vilket kön som till exempel står i ditt pass eller födelsebevis. 

Vår målgrupp

På Stockholms tjejjour arbetar vi utifrån idén att vi är tjejer som stöttar tjejer. Vi som ger stöd och de som får stöd på just Stockholms tjejjour delar erfarenheter av förtryck utifrån att vi är tjejer. Alla som definierar sig som tjej hör alltså till vår målgrupp.

För oss på Stockholms tjejjour är kön egentligen inte viktigt. Men så länge människor behandlas olika på grund av kön och könsidentitet tror vi att det behövs separata forum för olika erfarenheter av förtryck. Vi vet att människor bemöts och behandlas olika beroende på vilket kön en har. Så borde det inte vara men tyvärr finns det mycket normer i samhället som är kopplade till kön. Normer innebär att det finns förväntningar på hur en till exempel ska bete sig, prata, klä sig och vad en ska ha för intressen.

Kön

I Sverige tilldelas vi manligt eller kvinnligt kön när vi föds. Det är vanligt att känna att en inte passar in i någon av dessa kategorier och därför är det en otillräcklig uppdelning. Vi vet att psykisk ohälsa är vanligt bland transpersoner eftersom det är en grupp som osynliggörs och behandlas illa i mycket högre utsträckning än cis-personer.

Vill du veta mer?

I denna ordlista från transformering.se hittar du begrepp för flera olika könsidentiteter och även vilka ord som kan vara kränkande att använda för personer som inte känner igen sig i uppdelningen “man”/”kvinna” eller “tjej”/”kille”.

Vart kan just jag vända mig?

Det finns idag en rad jourer som riktar sig till tjejer och transpersoner, jourer som riktar sig till bara killar, samt jourer som riktar sig till alla kön. Här hittar du en lista på dessa, utifrån hur jourerna själva beskriver sin målgrupp:

Animo ungdomsjour - För alla oavsett könsidentitet eller könsupppfattning

ATIM ungdomsjour - För alla kön

Indra tjej-, queer och transjour - för tjejer, queera och transpersoner

Juventas ungdomsjour - För alla kön

Killfrågor  

Makers ungdomsjour Stockholm - för alla kön

Malmö tjej- och transjour - för tjejer och transpersoner

Stjärnjouren Sundbyberg - för tjejer och transpersoner

Tonårsjouren

1000 möjligheter - för alla kön

Jourer som jobbar specifikt mot sexuellt våld

Busta ungdomsjour - För alla kön

Föreningen Tillsammans - för alla kön

Novahuset Linköping - för alla oavsett könsidentitet

För brottsutsatta hbtq-personer

RFSL Brottsofferjour

Andra samlingsplatser för hbtq-ungdomar:

Valvet i Sundbyberg

Egalia Fritidshäng