Han hade sex med mig efter min panikattack

For 3 helger sedan var jag med några killar. De bor i korridor på en bas så jag var där och umgicks. Jag har sedan tidigare haft problem med paykisk ohälsa, och denna dag hade någonting hänt som fick mig att må extremt dåligt, därav varför killarna tog hand om mig. Under kvällen blev saker sämre och sämre för mig, och jag drack mer och mer. Killarna visste varför jag drack då jag hade berättat för dem om vad som hade hänt. Runt 22:30 skulle killen vars rum vi var i gå och lägga sig, så kille nummer 2 sa att han kunde skjutsa hem mig. Jag fick panik av tanken på att åka hem och vara helt ensammen den kvällen, så jag frågade om jag kunde följa med till hans rum ett tag, för jag klarade inte av att vara själv den kvällen, det visste jag.
Väl i hans rum la vi oss i sängen och jag sa att jag ville vila. När jag väl lagt mig och försökte slappna av så kom allt på en gång. Alla känslor. Jag hade en ny panikattack i hans rum. Jag låg i sängen skakade och grät så mycket att jag knappt fick luft. Jag har ingen aning om hur länge, det är rätt svart i mitt huvud under denna period. Det var illa, riktigt illa.
När jag äntligen hade samlat mig igen frågade han om han fick knyta fast mig i hans säng (bara på skoj sa han). Jag sa okej. När jag väl var fast så började han kyssa mig på halsen. Jag fick panik och bad honom att ta mig ur dem. Strax efter detta hade vi sex. Jag vet ärligt talat inte hur det hände, min hjärna var i ett annat universum just då. Jag tror inte jag sa nej, men inte ja heller. (Sidenote; Han hade försökt hela dagen men jag hade gång på gång sagt att jag inte vill ha sex med honom).
Nu i efterhand vet jag inte hur jag ska känna angående detta. Jag sa ju aldrig nej, så jag kan ju inte klaga. Men samtidigt känns det ärligt talat inte okej. Det känns som att han utnyttjade min panikattack och det faktum att jag var full. Jag hade ju trots all sagt nej hela dagen, men tillslut hamnade jag i ett läge där jag inte klarade av att säga nej längre. Jag önskar att han hade tänkt ”okej hon mår extremt dåligt just nu, visst hon gör inget motstånd, men jag vet att detta inte är vad hon vill innerst inne.”
Varför lät jag detta hända? Jag ville ju inte ha honom. Och hur Kommer jag över detta nu?

Svar

Hej!

Vad bra och modigt att du hör av dig till oss. Först och främst vill jag säga att du absolut inte har gjort något fel och det finns inget du kan ha gjort som kan göra det killen gjorde mot dig okej. Det är aldrig okej att ha sex med någon utan dens samtycke. Man behöver inte säga nej rakt ut, utan samtycke bygger på ett gemensamt ja utan övertalning av något slag. Allt annat går emot samtyckeslagen som vi har och är därmed brottsligt eftersom det är ett övergrepp. Det är aldrig den som har blivit utsatt som bär skulden, alltid förövaren. 

Du skriver att du har mått dåligt och som jag förstår det kände du därför att du inte ville vara ensam och följde därför med killen till hans rum. Precis som du skriver borde han ha varit tagit med ditt tillstånd i beräkningen och inte utnyttjat dig på det sätt han gjorde. Att han valde att fortsätta försöka ha sex med dig ligger helt och hållet hos honom. Att umgås eller vara på någons rum eller sova i samma säng är inte detsamma som att vilja ha sex med någon och du beskriver tydligt att du på flera sätt har visat att du inte velat men han har aktivt valt att ignorera detta. Detta är inte något som du "lät hända" utan något som han utsatte dig för trots att du inte ville. Det är inte alls konstigt att du inte orkade säga nej när han genom sitt tjat visat att han inte respekterar dig och ditt välmående. 

Du har med andra ord inte gjort något som kan rättfärdiga hans beteende utan ansvaret och skulden ligger helt hos honom. Med det sagt är det inte alls ovanligt att känna som du känner och därför tycker jag att du är så grym som hör av dig om detta! Att våga berätta och därigenom kunna få hjälp och stöd är ett viktigt steg i att kunna bearbeta och komma vidare, och du har redan tagit det första steget. Du kan alltid vända dig till oss på Stockholms Tjejjour om du vill fortsätta prata eller få stöttning på olika sätt <3 

Ta hand om dig,

Stockholms tjejjour