Min längd

Hej! Jag är en 13 årig tjej som mår dåligt över sin längd. Jag är 168 cm lång och fick min mens för ungefär 1 år sedan. Jag är jätte rädd att jag kommer bli mycket längre. Tror ni att jag kommer växa jätte mycket mer, och ungefär hur lång kommer jag bli? ( min mamma är 171 cm och min pappa är 194 cm)

Svar

Hej och tack för din fråga! 

Du beskriver att du mår dåligt över din längd och jag uppfattar det som att du är orolig för att du ska bli längre än du är nu. Jag förstår att det kan kännas tungt att bära på en sådan oro om du tycker det känns jobbigt att bli längre, till exempel eftersom kroppens längd ju i stort sett är något som vi inte kan styra över. 

Hur lång en människa blir beror på ärftliga faktorer, men även på miljöfaktorer som hälsa och kost. Det är omöjligt att veta hur lång du kommer att bli. Det finns en formel som är osäker, men som vissa använder för att uppskatta ungefär hur lång en kommer bli. För dig som är tjej så lägger man ihop sin mammas och pappas längd, drar bort 13 centimeter och delar summan på två. Utifrån vad du skrev om dina föräldrars längd skulle det innebära att du blir ungefär 176 centimeter lång. Den här formeln är dock inte en exakt siffra utan du kan bli allt mellan tio centimeter kortare och tio centimeter längre. Utifrån det du skrev om din mens och din ålder så låter det som att du kom in i puberteten ganska tidigt, och då brukar en sluta växa tidigare än en person som kommer in i puberteten sent. 

Nu tänkte jag skriva lite om det du berättade att du mår dåligt över din längd. Vad fint att du delar med dig av dina känslor om din längd. Jag tänker på att det finns många normer i samhället som handlar om hur människor ska se ut. Några exempel på olika utseendeideal kan vara att man inte ska vara "för" smal eller "för" rund och att man "ska" ha på sig en viss typ av kläder. Många som mår dåligt över något som har med deras utseende eller kropp att göra har påverkats av vad de tror att andra tycker och tänker, och av hur människor ser ut på TV och i reklam. Det finns också utseendenormer som handlar om kroppslängd. Där är normen att killar "ska" vara längre än tjejer. Varför är det så tror du? Tror du att din oro för din längd kan ha att göra med det? 

Om man tänker efter så har ju kroppens utseende ingenting med ens värde att göra. Alla kroppar är bra kroppar oavsett hur de ser ut. En del blir långa, andra korta. En del har jättebra hörsel och andra är döva. Alla människor är ändå värdefulla och förtjänar att må bra. Det kan ibland krävas en del arbete att lära sig acceptera sin kropp och tycka om den för hur bra den är - för tänk vad fantastiskt att ens hjärta slår, att ens mage och tarmar sprider ut näringen från det man äter till resten av kroppen, att ens muskler kan få ens olika kroppsdelar att röra på sig, att en lång kropp kan nå hela vägen upp till högsta hyllplanet - WOW! 

Det kan vara jättesvårt att inte påverkas av samhällets utseendeideal. Men jag vill att du ska veta att oavsett hur lång du kommer bli, så är du alldeles perfekt som du är. 

Kram och pepp från Stockholms tjejjour